šok u zemlji

Le Pen strmoglavo pada, Francuska dobiva novu zvijezdu desnice, a Macron ozbiljnog protivnika: Tko je Eric Zemmour, alžirski Židov koji udara na migrante?

07.10.2021 u 21:21

Bionic
Reading

Velika promjena događa se na krajnjoj desnici u Francuskoj. Politički novinar, esejist, pisac i televizijski analitičar Eric Zemmour prestigao je po popularnosti doajenku krajnje desnice Marine Le Pen, prema anketama ispitivanja javnog mnijenja o kandidatima za predsjednika, lansiravši se trenutno na mjesto glavnog izazivača aktualnom predsjedniku Emmanuelu Macronu pred izbore koji se trebaju održati u travnju iduće godine

Zemmour je pitanje imigracije ponovo postavio na središnje mjesto u kampanji. U posljednjih mjesec dana Le Pen je izgubila monopol nad radikalnom desnicom, u kojem je uživala još otkad je preuzela vodstvo stranke Nacionalna fronta od oca 2011. godine.

Zemmour, ultranacionalist s nekoliko osuda za rasistički govor mržnje, počeo je otimati naklonost birača od Le Pen otkada je ušao na njezin teren kao radikalniji izazivač, piše RFI.

Ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u srijedu šokiralo je zemlju pokazavši da je Zemmour prvi put prestigao Le Pen.

'Nikada do sada jedan kandidat nije doživio takav rast u tako kratkom vremenskom razdoblju kao što smo vidjeli s Ericom Zemmourom', komentirao je rezultate istraživanja anketar Antoine Gautier iz Harris Interactivea za RFI.

Nekih 17-18 posto anketiranih reklo je da će glasati za Zemmoura u prvom krugu zakazanom za 10. travnja sljedeće godine, u odnosu na sedam posto početkom rujna. Le Pen ima potporu oko 15-16 posto građana.

Taj bi rezultat bio dovoljan Zemmouru da uđe u drugi krug glasanja, u kojem bi se suočio s predsjednikom Emmanuelom Macronom, a koji bi ga pobijedio s razlikom od 55 naprema 45 posto.

No analitičari naglašavaju da je još uvijek sve otvoreno, a izbori su daleko. Sam Zemmour još nije službeno objavio kandidaturu, ali se ponaša kao izazivač odabirom trenutka za djelovanje, opisujući sebe kao 'kandidata u raspravi', napustivši mjesto u debatnoj emisiji u udarnom terminu radi poštivanja izbornih pravila i objavivši knjigu 'Francuska još nije rekla svoju završnu riječ', koju neumorno promovira. Zemmour je bio i gost na Orbanovu Demografskom forumu, na kojem se okupila šarolika desničarska ekipa.

Anketa, objavljena u časopisu Challenges, vjerojatno će dati dodatni zamah Zemmourovoj protuimigrantskoj, protuislamskoj kampanji, potaknutoj iscrpnim medijskim pokrivanjem i intervjuima koje daje posljednjih mjesec dana.

Zemmour, koji je alžirsko-židovskog podrijetla, smatra da Francuska klizi prema građanskom ratu i otvoreni je zagovornik teorije 'velike zamjene' koja tvrdi da bijele Europljane zamjenjuju imigranti.

U svojim najprodavanijim knjigama i redovitim nastupima na televiziji, 63-godišnjak baca budućnost u bitku između kršćanske tradicije Francuske i kulture muslimanskih pridošlica koje je opisao kao 'kolonizatore'.

U razgovoru s novinarima u ponedjeljak navečer nakon rasprodane debatne emisije u konferencijskoj dvorani u Parizu, Zemmour je svoju popularnost sveo na sposobnost povezivanja s problemima običnih ljudi.

'Mislim da su mnogi Francuzi čekali da im netko govori o Francuskoj, o tome kako se osjećaju: da je zemlja u opasnosti od umiranja, potkopana neviđenim migracijskim valom, da su cijela područja zemlje postala enklave stranih islamista', rekao je Zemmour.

Jedan od njegovih prijedloga je prisiliti roditelje da djeci daju imena koja zvuče francuski te bi zabranio upotrebu imena Muhamed u zemlji.

Philippe Corcuff, lijevo orijentirani francuski politolog koji je nedavno objavio knjigu o krajnjoj desnici, smatra Zemmoura opasnijim od Marine Le Pen i svojevrsnim 'intelektualnim Trumpom'.

'Ako prođe u drugi krug, ima veće šanse (od Le Pen) protiv Emmanuela Macrona', rekao je Corcuff, objašnjavajući da se Zemmour smatrao popularnijim od Le Pen zahvaljujući dugoj karijeri novinara u desničarskom dnevniku Le Figaro i svojoj TV karijeri.

  • +9
Eric Zemmour Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

'On je više krajnje desno od Marine Le Pen, ali se smatra uglednijim', rekao je Corcuff, politolog s Instituta za političke studije u Lyonu.

Ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti okrivio je medije ovog tjedna zato što su se usredotočili na Zemmoura dok je kandidatkinja socijalista i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla da je zbog njegova rasta 'zgrožena do mučnine'.

Zemmourov udar primorao je Le Pen da se bori s odgovorom. Tijekom godina nastojala se distancirati od oca vatrogasca i premjestiti stranku - otkad je preimenovala Narodno okupljanje (RN) - među mainstream nacionaliste. U početku je nastojala zanemariti Zemmourov izazov te ga je privatno nagovarala da se makne.

'Eric, dobit ćeš tri posto i nećeš me spriječiti da prođem u drugi krug', rekla je Zemmouru, ako je vjerovati onome što piše u njegovoj novoj knjizi. Skromna kampanja Le Pen na lokalnoj razini zasjenjena je medijskim nastupima Zemmoura u posljednjih mjesec dana u najvećim francuskim TV i radijskim emisijama.

'Osim oblika brutalnosti, što nudi u smislu rješenja?' rekla je Le Pen za Zemmoura u intervjuu ovaj vikend, što ukazuje na agresivniji stav. Drugi saveznici Le Pen napali su Zemmoura zbog njegovih stavova o ženama, za koje smatra da nemaju istu snagu i sposobnosti vođenja kao muškarci.