sjeverna makedonija

Lavrov rekao da će sudjelovati na sastanku OESS-a pod jednim uvjetom

27.11.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da će sudjelovati na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Sjevernoj Makedoniji ako Bugarska otvori svoj zračni prostor, dodajući da su neke zapadne zemlje s njim zatražile sastanak

"Navodno je Bugarska obećala Sjevernoj Makedoniji da će otvoriti svoj zračni prostor, ako se to dogodi bit ćemo tamo. Vidjet ćemo", rekao je Lavrov na međunarodnom forumu stručnjaka naziva "Primakov Readings".

"Ima već nekoliko molbi za sastancima, uključujući predstavnike zapadnih zemalja", rekao je Lavrov nakon što je skupu u Moskvi govorio o svom susretu s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom na samitu G20 prošle godine. "Ako nam netko pristupi, mi nikada ne bježimo, niti se skrivamo", dodao je. Ministri vanjskih poslova OESS-a sastaju se 30. studenoga i 1. prosinca u Skoplju.

Mediji su u nedjelju javili da je Sjeverna Makedonija rekla da će nakratko ukinuti zabranu letova iz Rusije što bi Lavrovu omogućilo sudjelovanje na skupu OESS-a, ako prihvati poziv. Misija OESS-a, koji čini 57 zemalja članica, je sprečavanje sukoba i prevladavanje kriza.

Bugarski zračni prostor je zatvoren za ruske zrakoplove u sklopu sveobuhvatnih sankcija EU-a kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine u veljači 2022, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

U Moskvi je utemeljen Primakov Nacionalni istraživački institut svjetske ekonomije i međunarodnih odnosa i Centar Primakov za vanjskopolitičku suradnju, kao posveta akademiku i državniku Jevgeniju Primakovu. Na konferencijama "Primakov Readings", između ostalih, sudjeluju diplomati i donositelji ključnih odluka na globalnoj razini.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'