težak gubitak

Rusija izgubila 76 aviona: Uhvaćeni smo spuštenog garda

27.11.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Rusija je izgubila 76 putničkih zrakoplova zbog sankcija koje je Zapad uveo kao odgovor na rat predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, rekao je u subotu ministar prometa Vitalij Saveljev

'Neočekivano smo zatečeni spuštenog garda. Ukupno smo izgubili 76 putničkih zrakoplova', rekao je Saveljev, a prenijela ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Ruska zrakoplovna industrija teško je pogođena zapadnim sankcijama uvedenim zbog invazije na Ukrajinu. Američka vlada uvela je sankcije na zrakoplove kojima upravlja Rusija, a proizvođači su prestali isporučivati rezervne dijelove i nove letjelice u tu zemlju.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija tražile su povrat iznajmljenih zrakoplova. Kremlj je odluku pokušao zaobići poticanjem prijevoznika da ih preregistriraju u Rusiji. Avioni su nastavili letjeti bez nadogradnji softvera i obveznih provjera održavanja, potrebnih za jamčenje sigurnosti, izvijestio je Bloomberg u ožujku. Rusija pokušava zaobići sankcije i tražiti načine za zamjenu zapadnih rezervnih dijelova i opreme za svoje zrakoplove kako bi održala tu industriju na životu.

U programu za razvoj zrakoplovnog sektora do 2030., rusko ministarstvo prometa objavilo je da će zemlja postupno smanjivati broj stranih zrakoplova u pogonu. Ministarstvo je dodalo da će zrakoplovni prijevoznici pronaći načine za zamjenu rezervnih dijelova zapadne proizvodnje. Anastasia Dagaeva, neovisna stručnjakinja za rusko zrakoplovstvo, napisala je u izvješću za Carnegie Endowment for International Peace u ožujku da je Moskva 'u roku od samo nekoliko dana... izgubila međunarodna odredišta, ugovore o leasingu i tehničku podršku za svoje strane zrakoplove, partnerstva s drugim prijevoznicima, strani softver, osiguranje i druge usluge'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'.

'Primarni cilj za rusko civilno zrakoplovstvo trenutno je ostati na površini do 2030.', navela je Dagajeva, dodajući da ono neće nestati u skorije vrijeme, već će postati samostalnije. Proteklih mjeseci bilo je više slučajeva u kojima su ruski putnički zrakoplovi hitno sletjeli zbog tehničkih problema izazvanih nedostatkom rezervnih dijelova. U rujnu je Airbus 320 Ural Airlinesa, koji je letio iz crnomorskog odmarališta Sočija za grad Omsk u jugozapadnom Sibiru, pokušao hitno sletjeti u zračnu luku u gradu Novosibirsku, ali je to morao učiniti izvan zračne luke, u polju.

  • +7
Ruski zrakoplov koji je sletio u polje Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Ruska agencija za zrakoplovstvo Rosaviatsia objavila je da je do slijetanja došlo 'na mjesto odabrano iz zraka' u blizini sela Kamenka, pored šume u regiji Novosibirsk. Dodaje se da nitko od 159 ljudi u avionu nije ozlijeđen i da su putnici 'smješteni u najbližem selu', izvijestio je Newsweek. Ural Airlines opisao je područje slijetanja kao 'improviziranu zračnu luku'. Više od dva mjeseca kasnije avion nije vraćen u pogon, a ruske vlasti su u međuvremenu izgradile ogradu oko njega, pokazuju slike koje kruže društvenim mrežama. Izvršni direktor Ural Airlinesa Sergej Skuratov ranije je rekao da će njegovo uklanjanje trajati najmanje mjesec dana.