ANDY STONE

Metin direktor komunikacija na listi traženih osoba u Rusiji

27.11.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Rusija je direktora komunikacija američkog tehnološkog diva Mete, Andyja Stonea, uvrstila na listu traženih osoba, prema online bazi podataka Ministarstva unutarnjih poslova Rusije. Ta baza podataka ne daje pojedinosti o slučaju protiv Stonea, samo se navodi da ga se traži zbog kaznenih prijava. Stone za Metu radi od 2014. godine

Prema Mediazoni, neovisnoj web stranici s vijestima koja pokriva rusku oporbu i zatvorski sustav, Stone je stavljen na tjeralicu u veljači 2022., no vlasti tada nisu dale nikakve izjave o tome, a nijedan medij nije izvijestio o tome do ovog tjedna.

Kako Mediazona navodi, Ministarstvo traži Andyja Stonea zbog neodređenih optužbi za terorizam. Ruska državna novinska agencija TASS također je izvijestila da se Stone 'traži prema članku ruskog Kaznenog zakona'.

Mediji su također izvijestili da je Stonea tijekom studenog u odsutnosti uhitio ruski sud. Pojedinosti njegova slučaja nisu objavljene, a ni na tjeralici nemam nikakvih detalja o njegovu slučaju, stoga informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Optužbe protiv Stonea još su jedan sloj u ruskom obračunu s divom društvenih medija. Prije rata u Ukrajini, Meta i njezine društvene mreže Facebook i Instagram bili su jako popularni među ruskim korisnicima. Međutim stranice su zabranjene u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu - osim preko VPN-a - a sama Meta je od listopada 2022. u Rusiji navedena kao 'teroristička' i 'ekstremistička' organizacija. No Rusi i dalje mogu koristiti WhatsApp, koji je također u vlasništvu Mete.

U ožujku ove godine ruski savezni istražni odbor otvorio je kaznenu istragu protiv Mete. Navodi se da su postupci tvrtke nakon sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. predstavljali 'poticanje nasilja protiv Rusa'.

Mediazona je objavila da je tada rusko ministarstvo spomenulo Stonea u priopćenju nakon što je najavio privremene promjene Metine politike govora mržnje kako bi omogućio 'oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili (njezina) pravila poput nasilnog govora, primjerice objave kao što su 'smrt ruskim osvajačima' '. U istom priopćenju Stone je dodao da će 'vjerodostojni pozivi na nasilje protiv ruskih civila' ostati zabranjeni.

Iz Mete još nema službenog komentara ili odgovora, piše Business Insider.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.