STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Laušić objasnio u čemu je problem s izvješćem SOA-e

27.06.2016 u 12:50

Bionic
Reading

Nakon što je jučer objavljeno javno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o svojem radu prethodne godine naišlo na brojne kritike kako se radi o izvješću prepunom načelnih formulacija i zapažanja, sigurnosni stručnjak, general-pukovnik u mirovini i bivši načelnik Uprave vojne policije Mate Laušić u razgovoru za tportal ističe kako takva javna izvješće i inače moraju biti načelna dodajući kako izvješće ocjenjuje sadržajno kvalitetnim

'Iako nisam dublje ulazio u zaključke izvješća SOA-e prezentirano javnosti koje obuhvaća prošlu i prvu polovicu ove godine, mogu reći kako izvješće ocjenjujem povoljnim, sadržajno kvalitetnim te analitički preciznim, uostalom kao i prethodna izvješća koja pokrivaju sve segmente, počevši od terorističkih prijetnji, kriznih žarišta, sigurnosnog stanja u okruženju, organiziranog kriminala, političke nestabilnosti te energetskih nesigurnosti, ali i recentnih zapažanja poput jačanja ekstremnih navijačkih frakcija. Izvješće je već treći put zaredom javno dostupno i pokriva sva područja koja su u djelokrugu Sigurnosno obavještajne agencije', kazao je Laušić dodajući kako su pojedine kritike kako se radi o odveć načelnom izvješću nepotrebne.

'Moramo znati kako takva izvješća moraju biti načelna zbog zakonskih ograničenja, no istovremeno pokrivaju sve segmente i djelokruge rada agencije. Pojedini segmenti se ne tretiraju u detalje, što je razumljivo budući da pojedine informacije i saznanja ostaju unutar agencije', mišljenja je Laušić koji nadodaje kako je SOA je svojim prvim izvješćem za 2014. otvorila područje transparentnosti te kako su njezina izvješća iz godine u godinu sve detaljnija, što očekuje i u budućnosti.

'Ovakva su izvješća bitna budući da upozoravaju na opasnosti za koje javnost možda nije znala da postoje i za koje ne zna kako SOA na njih reagira. No određeni detalji iz razumljivih operativnih razloga nisu dodatno objašnjavani u izvješću. U svakom slučaju, izvješće je kvalitetno obrađeno', ponovio je još jednom Laušić.