i dalje manjina

Lani samo dva posto muškaraca koristilo rodiljne i roditeljske dopuste

17.04.2018 u 15:12

Bionic
Reading

Prošle godine, rodiljne i roditeljske dopuste koristilo je svega dva posto muškaraca, a većina muškaraca ni ne zna da ima pravo na roditeljski dopust, rečeno je na okruglom stolu "Angažirano roditeljstvo i aktivna uloga očeva u odgoju djece" koji je u utorak organizirao saborski Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske.

Rodiljne dopuste koristila su samo 204 muškarca ili 0,31 posto, roditeljske dopuste koristilo je 1930 muškaraca ili 4,42 posto, podaci su pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, koja poručuje kako treba uvesti obvezan očev dopust, kreirati politike koje će im omogućiti ravnopravan angažman od najranije djetetove dobi, kako treba stvarati pozitivnu klimu za korištenje dopusta očeva, uključiti poslodavce.

Činjenicu da hrvatski očevi vrlo rijetko koriste dopust, te da ih je svake godine sve manje, apostrofira i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, HDZ-ova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović. Razlog tome je financijske naravi, očevi zarađuju više, ali tu je i negativan društveni konstrukt, muškraci se, naime, susreću s negativnom reakcijom svoje okoline, ali i poslodavaca, tumači zastupnica.

Bliskiji odnos između oca i djeteta, bolji odnosi u obitelji, manji jaz u kućanskim poslovima i na tržištu rada, neki su od učinaka dopusta koje koriste očevi, kaže Ivana Dobrotić sa Katedre za socijalnu politiku zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Hrvatska je među sedam europskih zemalja koje nemaju očev dopust, a ima ga 25 zemalja, traje između tjedna i dva, ali i devet tjedana kao u Finskoj, ili mjesec dana, kao u Sloveniji, kaže Dobrotić.

Švedska je među zemljama koje imaju očev dopust, na početku nije bio dobro prihvaćen, ali danas ga očevi koriste oko 110 dana, rekao je Niklas Loefgren iz Središnje uprave socijalnog osiguranja. I mi smo na pola puta, iako se činimo napredni, poručio je gost iz Švedske.

Govoreći o stanju na globalnoj razini, predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić navodi kako 55 posto djece između tri i četiri godine u 74 zemlje svijeta, što je oko 40 milijuna djece, ima očeve koji se s njima ne igraju ili ne sudjeluju u aktivnostima ranog učenja. Mnogim očevima manjka vremena, znanja ili podrške da cjelovito podrže razvoj svoje djece, kaže Otmačić.

Okrugli stol o aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece organiziran je u sklopu Festivala tata, čija je ideja inspirirati očeve da se aktivno uključe u odgoj svoje djece.

Ovdje se radi o Festivalu mama, konstatirao je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, referirajući se na činjenicu da su glavninu sudionika i govornika na skupu činile žene.

Zastupnik Bunjac se pohvalio da je jedan od četiri oca koji je tri mjeseca bio na roditeljskom dopustu te poručio da treba mijenjati društvo, ali i državu jer ona, rekao je, mora dati dovoljno vremena za sudjelovanje u aktivnostima sa djecom.