NA MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Očevi prosvjedovali protiv šikaniranja

15.05.2017 u 13:10

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana obitelji predstavnici Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo (HURR) prosvjedovali su u ponedjeljak na Trgu Svetog Marka protiv šikaniranja djece i očeva u procesu razvoda braka, navodeći da su mnogi muškarci u Hrvatskoj uskraćeni za svoje temeljno pravo viđati i provodeći vrijeme sa svojom djecom te da su šikanirani u centrima za socijalnu skrb i sudovima.

 Uz zvižduke i sirene, te transparenete s natpisima "stop nasilju nad djecom i tatama", "tata sam, a ne bankomat" , "dva doma i dva roditelja vrijede više od jednog" nekoliko desetaka prosvjednika željelo je skrenuti pozornost da djeca u Hrvatskoj nakon rastave braka trebaju uživati u pravu na oba roditelja, kao što su to riješile brojne zemlje Europske unije.

 "Cilj skupa je upozoriti javnost da se u centrima za socijalnu skrb i na sudovima sustavno uskraćuju legitimna prava malodobne  djece na podjednako vrijeme s oba roditelja, kao i upozoriti na praksu pojedinih centara za socijanu skrb i sudova u kojima očevi kao roditelji nisu dobrodošli", rekao je na skupu predsjednik HURR-a Oliver Čanić. 

 Svake godine , dodao je, 1.500 djece se nakon rastave braka 'rastaje i od jednog o roditelja', a u pravilu riječ je o očevima, dok su centri za socijalnu skrb u svojim  postupanjima redovito pristrani i naklonjeni majkama.

 Prema podacima Državnog zavoda za statistiku  u Hrvatskoj se u više od 85 slučajeva dijete nakon razvoda braka povjerava majkama, u nešto više od 10 posto slučajeva očevima, a samo u 3,2 posto slučajeva stavlja pod zajedničku roditeljsku skrb.

 "U Švedskoj je, primjerice, zajednička roditeljska skrb dostigla 45 posto, u Belgiji 28 posto,  dok je u Hrvatskoj svedena na razinu statističke pogreške", ističe Čanić koji razloge takve situacije vidi u neznanju, nezainteresiranosti i pristranosti centara za socijanu skrb i sudova. 

Prosvjed Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

  HURR stoga traži uvođenje zajedničke roditeljske skrbi uz 35 do 50 posto vremena sa svakim od roditelja kao prve opcije suda, osim u iznimnim slučajevima, donošenje novog Obiteljskog zakona kao i poštivanje članka 3. postojećeg zakona koji govori o načelu ravnopravnosti muškarca i žene u obiteljskom životu, a posebice u odnosu na roditeljsku skrb.

 Traži također osnivanje obiteljskih odjela sudova, sankcioniranje nesavjesnih djelatnika centara za socijalnu skrb kao i nesavjesnih roditelja. 

 "Ne postoji nijedan znanstveni rad koji govori da je sadašnja praksa centara za  socijalnu skrb i sudova prema kojoj roditelj, u pravilu otac, viđa dijete nekoliko  sati tjedno i svaki drugi vikend, u najboljem interesu  djeteta. Naprotiv, u posljednih 20 godina postoji desetci znantvenih radova koji kažu da je podjednako  vrijeme djeteta s oba roditelja u najboljem interesu djeteta", naglasio je Damir Doroda, član HURR-a.

 "Način na koji rade institucije u Hrvatskoj je kršenje Konvecnije o pravima djece i Konvencije o temljenim ljudskim pravima", zaključio je.