spalionica otpada

Kutina danas raspravlja o kupnji zemljišta za sporni projekt Enna grupe

11.03.2024 u 07:14

Bionic
Reading

Gradskom vijeću Kutine u utorak će biti predstavljena ponuda tvrtke Eko reciklažni Park d.o.o. Vukovar za kupnju zemljišta u industrijsko logističkoj zoni, na kojem Enna grupa planira gradnju kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju toplinske i energične energije

Riječ je 75 hektara zemljišta zaraslog u korov i šikaru, koji su kutinski gradonačelnik Zlatko Babić i gradska uprava brendirali kao "prvu pametnu poslovnu zonu u Kutini". No, kako tamo nema ceste, vodovoda, kanalizacije, struje i telefona ona nije upisana u registar poslovnih zona pa Kutina, kao drugi gradovi, nije mogla koristiti nacionalne fondove za razvoj poslovnih zona.

Kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju energije ili spalionica otpada?

Na natječaj za kupnju zemljišta u studenom javila se jedino češka tvrtka Accolade, koja je za projekt Industrijski park Kutina htjela kupiti 68 hektara po cijeni od eura po četvornom metru. U sklopu Industrijskog parka bi izgradili infrastrukturu i uredili industrijske hale, koje bi kasnije iznajmljivali.

O toj ponudi vijećnici su se trebali očitovati u prosincu, ali je gradonačelnik povukao tu točku s dnevnog reda zbog, kako je naveo, tehničkih problema i dotjerivanja detalja kupoprodajnog ugovora. Sada se pak predlaže rasprava o ponudi Enna grupe za kupnju zemljišta za projekt Eko reci park.

Eko reci park predviđa izgradnju tri tehnološki povezane cjeline - sortirnice plastične ambalaže, pogona za reciklažu i kogeneracijskog postrojenja u kojem će se proizvoditi toplinska i električna energija. Iz Enna grupe poručuju da kogeneracijsko postrojenje objedinjuje najbolje raspoložive tehnologije, a slična postrojenja postoje i uspješno rade u nizu EU zemalja koje su predvodnice u visokim standardima zaštite okoliša, poput Švicarske, Finske, Austrije i Danske.

No, građanska inicijativa "Ne spalionici otpada u Kutini“ i mještani Radničkog naselja Krč, koje se nalazi u blizini zone gdje bi trebao niknuti Eko reci park, tvrde da se zapravo radi o spalionici otpada i žestoko se protive tom projektu.

U pozivu sa sutrašnju sjednicu na dnevnom je redu rasprava o ponudi Eko reciklažnog parka za kupnju zemljišta za projekt Eko reci park, što je naljutilo članove građanske inicijative i predstavnike mještana Krča pa su zatražili pojašnjenje gradonačelnika Babića, koji je ranije govorio da ni jedna odluka neće biti donesena bez suglasnosti građana.

Iz tvrtke Accolade potvrdili su da ne odustaju od projekta Industrijski park Kutina te su i dalje zainteresirani za kupnju zemljišta u industrijsko logističkoj zoni.

"Na Gradu Kutini je da ocijeni valjanost ponuda pristiglih na javni natječaj i donese konačnu odluku. Mi smo spremni dati dodatne komentare kada ocjena ponude bude valjana i kada završi službena procedura. Aktivno procjenjujemo različite lokacije u Hrvatskoj koje imaju potencijal zbog strateškog položaja, a čim definiramo detalje javnost ćemo obavijestiti o daljnjim planovima i ulaganjima", poručuju iz Accolade.

Procijenjena je vrijednost investicije 242 milijuna eura, a iz tvrtke najavljuju da bi u novom industrijskom parku bilo otvoreno od 2000 do 3500 novih radnih mjesta.

Za Eko reci park ishođena lokacijska dozvola

Iz Enna grupe navode da projekt Eko reci park predviđa ulaganje od 220 milijuna eura, a zapošljavao bi 200 ljudi, mahom inženjera i tehnologa te visokokvalificiranog operativnog osoblja.

Također kažu kako je za Eko reci park ishođena lokacijska dozvola te da nastavljaju s pripremnim radnjama potrebnim za realizaciju projekta, što uključuje pribavljanje niza odluka nadležnih tijela.

U međuvremenu članovi građanske inicijative i mještani Krča održali su sastanak s kojega su poslali poruku da se "spalionica otpada neće graditi u Krču“ jer bi to bitno narušilo kvalitetu njihovih života te još jednom istaknuli da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima.