2 milijuna eura

Bivše rodilište i ratnu bolnicu u Kutini pretvorili u Dom za starije

19.01.2024 u 14:36

Bionic
Reading

U Kutini je u petak otvoren prvi javni Dom za starije i nemoćne, nakon što je nekadašnje rodilište i ratnu bolnicu u Domu zdravlja Kutina Sisačko-moslavačka županija preuredila u ispostavu Doma za starije i nemoćne Sisak

Vrijednost je ulaganja dva milijuna eura, a to je najveći projekt financiran iz županijskog proračuna. U dom je smješteno 45 korisnika.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je kako je otvaranjem novog doma broj novih mjesta u javnim staračkim domovina u Hrvatskoj prešao 1900.

Kutina je desetljećima čekala na dom za starije. Na području grada živi oko 6000 građana treće životne dobi pa ni kapacitet prvog doma ne zadovoljava kutinske potrebe.

Piletić je izrazio zadovoljstvo jer je otvaranjem doma ostvarena želja građana Kutine i Moslavine. No, brojni stariji građani žele ostati u svojim domovima, u krugu svojih obitelji, zato ministarstvo pokreće programe izvaninstitucionalne brige o građanima treće životne dobi, najavio je.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak najavio je da će uskoro u Kutini biti predstavljen projekt gradnje naselja sa 25 kuća za smještaj starijih i nemoćnih osoba. U naselju će pet kuća biti potpuno prilagođeno osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

Za 45 korisnika Doma za starije osigurana je potpuna skrb i njega u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Uskoro će u novouređenom prostoru biti otvoren i dnevni boravak pa će usluge doma moći koristiti puno veći broj građana, najavila je ravnateljica doma Ružica Čakširan.

Za sada se cijene smještaja kreću od 540 eura do 880 eura, na što utječu razni kriteriji, kao što su korištenje balkona, kupaonice itd.

Cijene smještaja u županijskom domu za starije u Sisku povećane su od 1. siječnja za 20 do 50 posto, na što su utjecala poskupljenja energenata, hrane i povećanje plaća zaposlenika.

Celjak je najavio da će za dosadašnje korisnike razliku u cijeni u potpunosti sufinancirati Sisačko-moslavačka županija.