rimac oslobođen

Kruljac i četvorica proglašeni krivima za 'aferu Sibinj'

24.03.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud u petak je, po završetku ponovljenog suđenja, nepravomoćno proglasio krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca i četvoricu okrivljenika, koje je Uskok teretio da su koruptivnim kaznenim dijelima općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, te ih osudio na blaže kazne nego na prvom suđenju, dok je poduzetnik Ivan Rimac oslobođen optužbi

Kruljac je nepravomoćno osuđen na kaznu od godine dana zatvora, koja mu se zamjenjuje radom za opće dobro na slobodi i obvezu nadoknade štete državi u iznosu od 67.000 kuna, na koliko je Sud procijenio štetu za državni proračun.

Bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora, a bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković na dvije godine zatvora. Bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković osuđen je na devet mjeseci, s time da mu se zatvorska kazna zamjenjuje radom za opće dobro, a autoprijevoznik Željko Garić kažnjen je s godinu dana zatvora, koja mu se zamjenjuje radom za opće dobro.

Zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na kaznena djela Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su, od rujna 2007. do sredine 2008. godine, protivno odlukama Vlade, kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, i to bez preuzimanja bilo kakvih obaveza za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, čime su pribavili znatnu imovinsku korist.

Optuženike se teretilo da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, obavila radove.

Vrhovni sud je u srpnju 2015. godine ukinuo prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika.

Kruljac je tada bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, Batinić na šest godina zatvora, a Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora. Rimac je bio osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora, Sočković na godinu i tri mjeseca, a Garić na dvije godine zatvora.

Uskok će se najvjerovatnije žaliti, obrana je smatra kompromisnom

Uskok će se najverojatnije žaliti na nepravomoćnu presudu osječkog Županijskog suda. Obrazlažući presudu sudac Darko Krušlin kazao je kako je, prema mišljenju Vrhovnog suda, koji je ukinuo presudu s prvog suđenja iz 2014., metoda vještačenja tržišne cijene zemljšta bila pogrešna, pa su provedena nova vještačenja, kojima je utvrđeno da su se cijene kretale u granicama tržišnih cijena u okruženju te da se stoga nije radilo o visokovrijednom građevinskom zemljištu, pa posljedično niti o pribavljanju velike protupravne imovinske koristi kupcima zemljišta.

Iako je utvrđeno da su okrivljenici Batinić i Mišković zlorabili svoj položaj i ovlasti kako bi okrivljenicima Gariću i Sočkoviću pogodovali u kupnji zemljišta u zoni te izvođenju određenih radova i tako im pribavili korist, Sud smatra kako je riječ o blažem obliku pogodovanja, a pri odmjeravanju kazne primjenjen je novi Kazneni zakon, jer je utvrđeno da je blaži za okrivljenike.

Potvrđeno je kako su Batinić i Mišković od okrivljenog Garića tražili da im, temeljem ranijeg dogovora, preda dio novca zarađenog od preprodaje zemljišta u zoni Sibinj, ali Sudsko vijeće smatra kako nisu predočeni dokazi koji bi potvrdili da su Batinić i Mišković kontaktirali okrivljenog Rimca, s ciljem počinjenja kaznenih djela, niti su znali da Rimac naknadno namjerava preprodati zemljište.

Sud smatra kako je umirovljeni general Kruljac, svojim postupanjem, prekoračio ovlasti i otišao izvan okvira zapovjedi koje je dobio od nadređenog zapovjednika, a kasnije je to pokrivao naredbama da se radovi tretiraju kao obuka pripadnika HV-a.  Takvo Kruljčevo postupanje za Sud nije prihvatljjivo i služi prikrivanju odgovornosti, jer je zapovjed bila jasna da nisu dopušteni radovi koji nisu za potrebe Hrvatske vojske, osim pod točno određenim uvjetima, a općina Sibinj, nije niti imala građevinsku dozvolu za izvođenje radova.

Iako se optužnicom spominjala šteta za državni proračun od 3,18 milijuna kuna Sudsko vijeće smatra kako HV ne posluje po tržišnim uvjetima, pa se niti šteta nije mogla izračunati temeljem tržišnih kriterija, već samo materijalna šteta nastala angažmanom pripadnika i tehnike HV-a. Stoga je utvrđeno je da je 18 osoba sudjelovalo u izvođenju radova, Sud je za njih utvrdio i zbrojio dnevnice, terenske dodatke i troškove puta, od Našica i došao do iznosa od 67.000 kuna.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig izjavio je novinarima kako je Sud 'ublažio kaznenu odgovornost svih optuženika', a jednog oslobodio optužbe, ocijenivši kako je 'ovakvom presudom povrijeđen zakon', jer je vještačenje, na koje se Sud pozvao u ponovljenom postupku, nezakonito, budući da ga nije proveo ovlašteni sudski vještak.

S obzirom da na temelju takvog vještačenja i današnje presude proizlazi da štete za općinu Sibinj zapravo nema, Dodig je upozorio kako je optuženi Rimac, koji je danas oslobođen, nakon spornih transakcija na svoj račun inkasirao 27 milijuna kuna. Dodao je kako će se o žalbi odlučivati po primitku pismenog otpravka presude, ali da će žalba najvjerovatnije biti uložena.

Kruljčev odvjetnik Branko Šerić najavio je žalbu te presudu nazvao kompromisnom, ocijenivši kako takve presude ne smiju egzistirati jer je Sud, kako drži, 'išao linijom manjeg otpora, kako bi održao osuđujuću presudu'. Istaknuo je kako je Sud ocijenio da je angažmanonom inžinjerije Ministarstvu obrane napravljena šteta od 67.000 kuna, pri čemu nije jasno kojim se parametrima služio, jer nije prihvaćen prijedlog obrane za vještačenjem visine štete, a obrana će i u žalbnom postupku ustrajati na tvrdnji kako je zapovjedanje inžinjerijskim postrojbama bila isključivo odgovornost generala Kruljca, koji je o tome mogao samostalno odlučivati.