SPORNA CIJENA ZEMLJIŠTA

Vještačenje na suđenju Kruljcu podijelilo optužbu i obranu

01.12.2016 u 16:13

Bionic
Reading

Novo građevinsko-procjeniteljsko vještačenje u ponovljenom suđenju bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici okrivljenih za korupciju na štetu općine Sibinj i državnog proračuna, podijelilo je obranu koja smatra da je vještačenje točno prikupilo sve relevantne podatke te Uskok u kojemu drže da je vještačenje irelevantno jer se temelji na pogrešnim metodama, zbog kojih nije ispravno utvrđena tržišna vrijednost nekretnina u toj općini što je ključno za utvrđivanje odgovornosti

Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su, od rujna 2007. do sredine 2008. protivno odlukama Vlade, kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i osobama stjecanje vlasništva nad parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti i to bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni čime su im pribavili znatnu imovinsku korist.

Zbog sumnje da su općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, uz Kruljca su optuženi i bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković i autoprijevoznik Željko Garić

Vještak Goran Ožbolt kazao je kako je koristeći zakonski propisanu poredbenu metodu, kojom je uspoređivao cijene sa sličnim zemljištima u okolnim zonama, zaključio da je prosječna tržišna vrijednost zemljišta u općini Sibinj bila 48 kuna po kvadratnom metru, pri čemu nije procjenjivao vrijednost svake pojedine parcele, nego zone u cjelini. Pojasnio je da je tržišna vrijednost nekretnine procijenjeni iznos za koji bi nekretnina mogla biti prodana i ne ovisi o stvarno provedenoj transakciji, već predstavlja rezultat analize podataka s tržišta.


Ustvrdio je kako je tržišnu cijenu zemljišta utvrdio na temelju cijena postignutih nakon javnog natječaja te u nalazu ustanovio da su cijene približne cijenama iz kupoprodajnih ugovora u sudskom spisu.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig ocijenio je kako nalaz vještaka sadrži niz pogrešaka i netočnih tvrdnji jer tržišnu vrijednost izračunava iz realiziranih kupoprodajnih cijena, iako za zone malog gospodarstva pa tako i za Sibinj vrijedi poseban režim prodaje pa se i u kupoprodajnim ugovorima jasno navodi da se ne radi o tržišnim, nego o povlaštenim cijenama.

Istaknuo je kako je vještak, po vlastitom iskazu, pri izradi nije koristio cijeli sudski spis, već samo dijelove koje se tiču predmetnih transakcija za građevinsko zemljište, a nisu uzete u obzir neke druge okolnosti, poput daljnje preprodaje zemljišta

Odvjetnik okrivljenog Rimca Veljko Miljević ocijenio je kako je vještačenje načelno ispravno i točno te da su prikupljeni svi relevantni podaci za davanje točnog i potpunog vještačenja. Tvrdi kako je za slučaj bitnija najniža prosječna cijena, s kojom se moglo ići u natječaj, a ona glasi 40,88 kuna, dok se u vještačenju na prvom suđenju, nakon kojega je Vrhovni sudponištio osuđujuću presudu, govorilo o tržišnoj cijeni od 35 eura za kvadratni metar.

Vrhovni sud je u srpnju 2015. ukinuo prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda iz ožujka 2014. kojom je svih šest okrivljenika proglašeno krivima za zlouporabu položaja, primanje mita i pomaganje u tim nedjelima.