AFERA SIBINJ

Počelo ponovljeno suđenje Mladenu Kruljcu

04.07.2016 u 10:54

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske umirovljeni general Mladen Kruljac i bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić u ponedjeljak su se na početku ponovljenog suđenja na osječkom Županijskom sudu izjasnili da se ne smatraju krivima za korupciju na štetu Općine i državnog proračuna, za što ih tereti optužnica Uskoka

Na isti način, negirajući krivnju, o optužnici su se izjasnili i ostali optuženici, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković i autoprijevoznik Željko Garić, dok se drugookrivljeni bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, zbog smrtnog slučaja u obitelji, nije pojavio na ročištu, pa je u zapisnik unesena njegova izjava s pripremnog ročišta da se ne smatra krivim.

Zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su, od rujna 2007. do sredine 2008. godine, u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

Prema optužnici to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im na taj način pribavili znatnu imovinsku korist.

Teretilo ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, i obavila radove.

Optužnica ih je teretila da su tako Općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna. Zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig u uvodnom je govoru kazao kako će kaznenu odgovornost okrivljenika dokazati iskazima svjedoka, nadziranim telefonskim razgovorima i SMS-porukama i drugom materijalnom dokumentacijom, a da će se sporna vrijednost zemljišta, zbog čega se postupak vraća na ponovno suđenje, dokazati ponovljenim građevinskim vještačenjem, koje će, kako drži, utvrditi da se radi o znatnoj materijalnoj šteti.

Branitelji okrivljenika Batinića, Miškovića i Rimca u uvodnim su govorima, uz ostalo, naveli kako će dokazati da je cijena, po kojoj su prodavane zemljišne parcele, bila znatno iznad prosječne tržišne cijene, te da Općina ne samo da nije pretpjela nikakvu štetu, već da je kupoprodaja obavljena na njezinu korist. Odvjetnici optuženih Kruljca, Garića i Sočkovića naveli su kako će uvodne govore održati nakon što budu izvedeni dokazi Uskoka. Vrhovni sud je u srpnju prošle godine ukinuo prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, kojom je nepravomoćno proglašeno krivima svih šest okrivljenika optuženih za ta kaznena djela.

Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske umirovljeni general Mladen Kruljac bio je nepravomoćno osuđen na jednu godinu i šest mjeseci zatvora, bivši općinski načelnik Sibinja Ivica Batinić na šest godina zatvora te bivši član općinskog Poglavarstva Ivan Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora.

Poduzetnik Ivan Rimac bio je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković jednu godinu i tri mjeseca, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Dokazni postupak počeo je preslušavanjem telefonskih razgovora snimljenih tijekom tajnog praćenja okrivljenika. Suđenje se nastavlja u utorak.