BLAGDANSKA GROZNICA

Krkljanac na cestama širom Hrvatske, višesatna čekanja na graničnim prijelazima

22.12.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, osobito na zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7), na prilazima gradu Splitu, autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca i na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Na pojedinim granicama zabilježena su duža čekanja na izlazu iz Hrvatske, javlja Hrvatski autoklub

Oko 18 sati, teretna vozila na Bajakovu čekaju na ulazak u Srbiju i po osam sati. Pet sati čeka se na prijelazima kod Erduta (Bogojevo), a četiri sata kod Iloka (Bačka Palanka).

Na ulazak u BiH teretna vozila čekaju i po dva sata na graničnim prijelazima Županja (Orašje) i Stara Gradiška (Bosanska Gradiška), dok se u Jasenovcu čeka oko jedan sat. Oko sat i pol čekaju osobna vozila na prijelazima Hrvatska Kostajnica (Bosanska Kostajnica), Hrvatska Dubica (Bosanska Dubica) i Maljevac (Velika Kladuša), javlja HAK.

Izvanredne situacije na cestama:

  • na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Kutina i Lipovljani u smjeru Lipovca kolona je 6 km;
  • vozilo u kvaru na autocesti A7 na 25.+900 km između čvorova Škurinje i čvora Orehovica u smjeru mosta Krk. Vozi se jednim uz ograničenje brzine 40 km/h;
  • zbog prevrnutog teretnog vozila obustavljen je promet za teretna vozila na državnoj cesti DC24 iz smjera Mađareva prema mjestu Podrute. Ostala vozila prometuju uz regulaciju prometne policije.

Povećana gustoća prometa i kolone:

  • vozi se usporeno u koloni u pokretu uz zastoje na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Sveta Nedelja i Zagreb istok u smjeru Lipovca;
  • na autocesti A2 Zagreb-Macelj na čvoru Zagreb zapad u smjeru Zagreba kolona je oko 7 km, a na ulazu na naplatnoj postaji Trakošćan u smjeru Zagreba oko 1 km;
  • pred graničnim prijelazom Bajakovo kolona teretnih vozila u smjeru Srbije je oko 8 km.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Večeras od 22:00 sata od 06:00 sati kroz tunel Učka vozit će se uz privremenu regulaciju prometa.

Prometna prognoza HAK-a za subotu, 23. prosinca

U jutarnjim satima na cestama u unutrašnjosti moguća je magla. Odroni zemlje i kamenja mogući su na cestama u gorju te na Jadranskoj i Ličkoj magistrali. Pojačan promet očekuje se povremeno na gradskim cestama, obilaznicama i pojedinim dionicama autocesta. Zastoji su povremeno mogući na dionicama cesta gdje traju radovi te na gradskim prometnicama i obilaznicama.

Pojačan promet teretnih vozila očekuje se na graničnim prijelazima Bajakovo, Tovarnik, Stara Gradiška, Županja i Ilok, a osobnih na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Jasenovac i Županja. U pomorskom prometu ne očekuju se poteškoće.

Prometna prognoza HAK-a za blagdane i zimske školske praznike do 7. siječnja 2024.

Dolazi nam produljeni vikend s blagdanima Božića i Sv. Stjepana. Četiri slobodna dana u nizu bit će lijepa pozivnica svima onima koji žele otići i na nešto dalji put, u posjet rodbini ili samo na praznike. Pojačan promet u gradovima očekujemo tokom cijelog radnog tjedna prije Božića gdje je već počela i Božićna kupovna groznica. Stoga, svi oni koji obavljaju kupnju u zadnji čas, neka se pripreme na mnoštvo vozila oko većih kupovnih centara, ali i u samim centrima gradova gdje dodatan promet u doba adventa stvaraju i turisti.

Na cestama izvan gradova, glavnina prometa očekuje se ipak od petka 22. prosinca 2023. Posebice u smjeru istoka, u smjeru mora, te u smjeru većih gradova. Na nekima od cestovnih pravaca su u tijeku radovi, pa se informirajte o njima prije polaska na mrežnim stranicama HAK-a. Turisti koji će Božić željeti proslaviti na našoj obali, pojačan promet mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale, te u putničkim brodskim lukama. Čekanja može biti na graničnim prijelazima, osobito onima sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. U odlasku i dolasku s blagdana ipak ne očekujemo veće probleme na cestama uzrokovane količinom vozila. Najviše poteškoća može uzrokovati samo vrijeme, odnosno vjetar, hladnoća, padaline i poledica. Pojave uzrokovane padalinama, kao što su odroni po cestama, također mogu imati dodatnog utjecaja na promet. Stoga, budite oprezni u vožnji, propisno se opremite zimskom opremom te se pravovremeno informirajte o stanju na cestama.

Za vikend prije Nove godine, u subotu 30. prosinca, počinje i skijaški tjedan, tako da možemo očekivati pojačan promet na izlasku iz zemlje prema Sloveniji, ali i prema Bosni i Hercegovini. Obzirom na granične kontrole s BiH, tamo bi moglo biti i kratkotrajnih perioda s nešto duljim čekanjima na samim prijelazima. Zimski praznici završavaju u petak 5. siječnja, tako da očekujemo mnoštvo vozila na povratku sa skijanja u vikendu iza toga. Pojačan promet bit će iz smjera Slovenije, a onaj s čekanjima na ulaz u Hrvatsku očekujemo iz smjera BiH.