NERADNi dani

Evo kakve se sve kombinacije otvaraju u 2024. za spajanja i idealan godišnji odmor

22.12.2023 u 06:03

Bionic
Reading

Ako niste okorjeli radoholičar, vjerojatno i za vas nema ništa ljepše nego kad državni praznici padaju u utorak ili četvrtak pa ih možete lijepo povezati s vikendom. Provjerili smo kakva je situacija s neradnim danima u 2024. i kakve se kombinacije mogu složiti uz korištenje jednog ili dva dana godišnjeg

Hrvati obilježavaju i slave 12 državnih praznika i blagdana, a oni potencijalno donose 13 dana plaćenog dopusta. No ako praznik pada u neradne dane (subota ili nedjelja), ne ulazi u plaćeni dopust pa ukupan broj slobodnih dana varira od godine do godine.

Iduće godine tako možemo računati s 10 neradnih dana mimo subota i nedjelja te plaćenog godišnjeg odmora.

Sušan početak godine

Zimsko tromjesečje tradicionalno je sušno po pitanju slobodnih dana. Nova godina pada u ponedjeljak i to je sve na što možete računati. Ove godine nema slobodnog dana za blagdan Sveta tri kralja jer dolazi u subotu, za većinu zaposlenih neradni dan.

U proljeće i početkom ljeta stiže više praznika, ali ove godine nisu baš najbolje raspoređeni.

Dan državnosti i Praznik rada idealni za spajanje

Niz neradnih dana kreće u srijedu 1. svibnja, kada svi radni ljudi neradno slave Praznik rada. To je ujedno odlična prilika da uz dva dana godišnjeg planirate produženi vikend od pet dana.

Krajem svibnja dolazi Dan državnosti, idealno pozicioniran u četvrtak, što vam omogućava četverodnevnu spajalicu uz jedan dan godišnjeg. Na nesreću, na isti dan (30. svibnja) ove godine slavimo i Tijelovo, tako da za dva praznika dobivamo samo jedan slobodni dan.

Ove godine je najviše podbacio lipanj, u kojem nema nijednog slobodnog dana jer Dan antifašističke borbe (22. lipnja) pada u subotu.

  • +24
Turizam - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Veliki odmor za Veliku Gospu

Većina zaposlenih tijekom ljeta koristi godišnji odmor, a dodatne slobodne dane u kolovozu pružaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (5. kolovoza) te Velika Gospa (15. kolovoza). Prvi praznik pada u ponedjeljak u vidu produženog vikenda, a drugi u četvrtak, pružajući priliku za četverodnevni odmor.

Jesenska shema nije pretjerano bogata praznicima. Nakon velike praznine u rujnu i listopadu, studeni nudi malo više odmora, ali bez dobitnih kombinacija.

Šećer dolazi na kraju

Svi sveti (1. studenog) i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata (18. studenog) donose mini produženi vikend s obzirom na to da padaju u petak i ponedjeljak.

Krajem godine razveselit će vas 'debeli' Božić smješten u sredinu tjedna (srijeda i četvrtak), s mogućnošću nekoliko varijanti spajanja. Ako uložite tri dana ušteđenog godišnjeg, možete imati devetodnevni odmor, a skromnija varijanta je četverodnevni produženi vikend s jednim danom godišnjeg.