IDEJA UZBURKALA DUHOVE

Kreće gradnja još jednog spomenika u Zagrebu za više od četiri milijuna kuna

05.11.2018 u 14:04

Bionic
Reading

Sljedeće godine Zagreb dobiva spomenik Holokaustu. Nakon što je ranije prva nagrada za spomenik pripala kiparu Daliboru Stošiću i arhitektu Krešimiru Rogini, Grad Zagreb je krenuo u realizaciju te je za spomenik izdvojio 4,2 milijuna kuna

Iz dokumenta objavljenog u Elektroničkom oglasniku javne nabave razvidno je kako će autorski dvojac za izradu spomenika dobiti 4,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Stošić i Rogina prije nešto više od godine dana odnijeli su prvu nagradu na Natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-oblikovnog rješenja uređenja javne površine i oblikovanje spomen-obilježja žrtvama Holokausta u Branimirovoj ulici u Zagrebu.

Spomenik su koncipirali kao zid od drvenih blokova koji izgleda kao da će se raspasti svakog trenutka, a nalazit će se ispred zgrade Pošte u Branimirovoj ulici, tik uz Glavni kolodvor.

<<<Ognjen Kraus: Zagrebu treba spomenik žrtvama NDH, a ne Holokausta

Spomenik će biti posvećen stradanju šest milijuna Židova u Holokaustu, a zbog toga je naišao na neodobravanje Židovske općine Zagreb. Naime, oni smatraju kako spomenik treba biti posvećen Židovima stradalim u NDH.

Tijekom 2019. Zagreb će dobiti i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te grandiozan spomenik domovini.

  • +4
Spomenik Holokaustu Dalibora Stošića Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX