raspisan natječaj

Bandić u spomeničkom zanosu: Evo gdje i za koliko milijuna kuna niče grandiozan Spomenik domovini

30.08.2018 u 06:54

Bionic
Reading

Nakon što je odlučio realizirati staru ideju o spomeniku Franji Tuđmanu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kreće u realizaciju i malo krupnijeg zalogaja. Raspisan je natječaj za izvođača radova na izgradnji Spomenika domovini, što će građani Zagreba platiti 21,5 milijuna kuna

Da je gradonačelnik u spomeničkom zanosu, dokazuje činjenica da je nedavni natječaj za spomenik Franji Tuđmanu i ovaj za Spomenik domovini raspisan dvije godine od izbora samog projekta, dok njihove najave datiraju iz još ranijih godina.

Gradonačelnik je odlučio realizirati veliki Spomenik domovini, čija će izgradnja koštati više od 21 milijun kuna. Tko će ga sagraditi, još nije poznato jer se tek traži izvođač radova.

Spomenik će niknuti na livadi između KD-a Vatroslav Lisinski i zgrade Gradske uprave po projektu arhitekta Nenada Fabijanića, a imat će Zid svjetlosti kao podsjetnik na Zid boli te svojevrstan oltar.

Ovako je to točno Fabijanić zamislio: 'Zid svjetlosti, satkan od kristalnih prizmi i optočen vodenim površinama, nova je interpretacija Zida boli koji je bio postavljen u Selskoj ulici kao prosvjedni čin, ispred sjedišta UNPROFOR-a, a koji je prikazao svu tragediju koja se događala.

  • +2
Pobjednički radovi - Spomenik domovini Izvor: Promo fotografije / Autor: Uha.hr

Tordirani kameni masiv Oltara izvire iz zemlje i simbol je energije, mjesto rituala i ceremonijala korištenja, dok se kroz portal na južnom rubu ulazi u memorijalni centar, iznio je 2017. na otvorenju izložbe Spomenik domovini.

Prema Spomeniku domovini bit će okrenut i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, čiji će kip biti postavljen preko puta. Kako je tportal pisao, pet godina od prve najave raspisan je natječaj za izradu i postavljanje. Tuđmana će, prema ranijem natječaju, izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će piramidu nazvanu 'Granit koji pamti' arhitekta Branka Silađina.

Realizacija spomenika Franji Tuđmanu koštat će nešto više od tri milijuna kuna.

  • +2
Rezultati natječaja za umjetničko rješenje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruženje hrvatskih arhitekata