NEDJELJOM U 2

Ognjen Kraus: Zagrebu treba spomenik žrtvama NDH, a ne holokausta

22.04.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik koordinacije Židovskih općina Ognjen Kraus gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 povodom obljetnice stradanja u logoru Jasenovac koji je kazao da bi bio zadovoljan da dogodine bude jedna komemoracija u Jasenovcu umjesto tri, ali da je za to potrebno razgovarati i donijeti odluke, a ne da iz Vlade zovu 10 dana prije komemoracije.

Kraus je ipak izrazio zadovoljstvo državnom komemoracijom održanom u nedjelju gdje je istaknuto, ono što je i on rekao na komemoraciji koju su organizirali pripadnici židovskih organizacija, da je to bio zločinački logor NDH u kojem je ubijeno više od 80 tisuća ljudi od čega preko 20 tisuća djece. Jedino ga je razočaralo što je bilo jako malo ljudi.

Kraus je kazao i da bi volio da se ovakve stvari ponavljaju prilikom drugih komemoracija jer stratišta ustaškog terora u Hrvatskoj je mnogo.

Na upit kako komentira činjenicu da premijer Andrej Plenković nije govorio zbog želje da se ne politizira komemoracija, Kraus je kazao da bi volio da je čuo i tri riječi od predsjednika Vlade jer tu nema politizacije.

Kazao je da se neke stvari ipak mijenjaju, uspostavljen je Savjet u Jasenovcu, a pokrenulo se nešto i oko edukacija.

'Porazno je koliko je škola posjetilo Jasenovac prošle godine. Čak ni skola iz Jasenovca nikad nije bila u Jasenovcu', otkrio je Krasu koji je dodao i da je veliki problem što u udžbenicima NDH nije prikazna kako zločinačka.

  • +23
Komemoracija Koordinacije židovskih općina u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Predsjednik Židovske općine smatra da nikakva supervizija i međunarodna komisija o Jasenovcu nije potrebna.

'Dovoljno se zna o logoru Jasenovac samo tu istinu treba izbaciti iz sebe i reći. Treba napraviti što su napravili Nijemci koji su jasno rekli što su Hitler i nacisti', kazao je Kraus dodavši da je svaki zločin zločin, ali ipak je razlika ako su zločini počinjeni na osnovi rasnih zločina. Ne smatra da se bivša Jugoslavija i NDHmogu izjednačiti i smeta ga što naši političari nikad ne govore o NDH, a da ne govore i o totalitarnim sistemima. 'Uvijek se moraju spomenuti totalitarni sistemi. Ne može se reći NDH je bilo to i to i točka', poručio je Kraus.

Kraus smatra da se zbog relativizacije u obrazovanju djeca pozitivno gledaju na ustaštvo. Manjka i represije.

  • +19
Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Također ako se kao što je Komisija za suočavanje sa povješću zaključila da se u nekim situacija može koristiti pozdrav 'za dom spremni, onda dobijemo postrojavaj HOS-ovaca u Splitu na 10. travnja, datum kad je proglašena NDH, gdje prošlavljaju formiranje svoje bojne koja se zove po ustaškom zločincu. 'To je čita provokacija', smatra Kraus.

Situacija u društvu, kazao je, danas je sigurno gora nego prije 10 godina, a pogoršala se s dolaskom na čelo HDZ-a Tomislava Karamarka i predsjedničkom kampanjom Kolinde Grabar Kitarović

'Tada na scenu stupa izraženi nacionalizam, ksenofobija i nepostojanje dijaloga', naglasio je Kraus.

Kraus je kazao da s gradonačelnik Zagreba Milanom Bandićem ima dobar odnos, ali neke stvari radi bez dogovora i konzultacija. Recimo spomenik holokaustu.

'Spomeniku holokaustu nema mjesta u Zagrebu. Spomenik žrtvama holokausta postoji u Berlinu gdje mu je i mjesto. Ovdje bi trebalo podići spomenik žrtvama NDH', kazao je Kraus.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju