RAD BROJ 13

Prva nagrada za spomenik Židovima stradalim u Holokaustu Stošiću i Rogini

28.07.2017 u 07:55

Bionic
Reading

Prvu nagradu na Natječaju za izradbu idejnoga urbanističko-arhitektonsko-oblikovnog rješenja uređenja javne površine i oblikovanje spomen obilježja žrtvama Holokausta u Branimirovj ulici u Zagrebu - Spomenik za šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu, dobili su kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina, izvijestio je u četvrtak navečer u Klovićevim dvorima dopredsjednik ocjenjivačkog suda Marijan Hržić.

Po Hržićevim riječima, od 38 pristiglih radova na natječaj, prva nagrada je pripala radu broj 13. Taj se rad odlikuje jednostavnim i snažnim konceptom, rekao je Hržić dodavši kako autor fokusirajući temu holokausta na jedan od njezinih najdirljivijih motiva dosljedno provedenim, komprimiranim umjetničkim promišljanjem dolazi do rezultata koji uspijeva prenijeti kompleksnu težinu teme.

 Ocijenio je kako opsesivan tretman inicijalnoga motiva kao da ne dopušta da se preskoči i napusti upravo ono što je izazvalo tu naizgled običnu, a tako dragocjenu empatiju.   Riječ je o, kako je rekao, potresnoj memoriji na unaprijed osuđene ljude kojima se zastrašujuće manipulativnom simulacijom uvažavanja socijalne konvencije laže o njihovom budućem tretmanu.  Prva nagrada vrijedna je 60.000 kuna.  

Izložbu na natječaj pristiglih pristiglih radova otvorio je u Klovićevim dvorima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako se natječajem i izgradnjom spomenika za šest milijuna stradalih Židova u Holokaustu ostvaruje ideja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o izgradnji spomenika stradalim Židovima.  Predsjednica je to, kako je rekao Bandić, najavila u Yad vashemu tijekom državničkoga posjeta Izraelu. Spomenik će biti podignut na prostoru između pošte u Branimirovj ulici i Glavnoga kolodvora, rekao je zagrebački gradonačelnik.