ODBAČENA KAZNENA PRIJAVA

'Kralj bespravne gradnje' Tomislav Galić je čist

08.08.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je kaznene prijave koje je policija u srpnju prošle godine podnijela protiv kontroverznog graditelja Tomislava Galića (42), u medijima prozvanog i kraljem bespravne gradnje te troje bivših zaposlenika Odjela za izdavanje građevinskih dozvola pri ispostavi Državne uprave u Zadru osumnjičenih zbog nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola za zgrade na Poljani Dragutina Domjanića u zadarskom predjelu Diklo

Tadašnjeg pročelnika odjela Srđana Benkovića (62), njegovog pomoćnika Petra Mandića (60) i referenticu Natašu Horvat (42) policija je sumnjičila da su prilikom izdavanja građevinskih dozvola za stambene zgrade u Diklu u razdoblju od 2002. do 2004.  pogodovali investitoru Galiću i suprotno zakonskim odredbama omogućili izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Galića se sumnjičilo da je kao vlasnik građevinskog poduzeća poticao trojku na opisano kazneno djelo.

Do istrage je došlo nakon izbijanja afere oko pristupnog puta preko parcele u vlasništvu Nikše Milinkovića. Milinković je u ožujku prošle godine bagerima srušio put koji je preko njegovog terena vodio do tzv. Galićevih zgrada. Tadašnji zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić uz pomoć policije je prekinuo Milinkovićevu akciju, no ovaj nije odustajao. Bura koju je Milinković izazvao slučaj je vratila u daleku 2002. Policija je pokrenula istragu kako bi saznala okolnosti pod kojima je Galić dobio dokumentaciju za gradnju, a da prije toga nije riješio osnovni preduvjet, pristup parceli. Istraga je obuhvatila četiri od ukupno osam zgrada kontroverznog investitora. Godinu dana kasnije Županijsko državno odvjetništvo. Nakon što je provelo sve dokazne radnje, nije utvrdilo postojanje osnovane sumnje za podizanje optužnica protiv osumnjičenih te je kaznena prijava odbačena.