ROKOVI ZA ŽALBE

Kraj predsjedničkih izbora tek za 10-ak dana!

16.01.2015 u 14:36

Bionic
Reading

U nedjelju će se predsjednički izbori ponoviti na jednom izbornom mjestu u Karlovcu, njihov rezultat ne može promijeniti bitno odnos osvojenih glasova Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića, a konačne izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u ponedjeljak. No tada počinje teći rok za podnošenje žalbi na rezultate izbora, a procedura je takva da bismo konačnu službenu potvrdu pobjede kandidatkinje HDZ-a mogli čekati i 10-ak dana

U DIP-u objašnjavaju kako žalbe na službene rezultate DIP-a mogu podnijeti: kandidati, politička stranka, dvije ili više političkih stranaka koje su kandidata predložile, 100 birača ili pet posto od ukupnog broja birača u izbornoj jedinici. U predsjedničkim izborima cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica.

Ako je kandidata za predsjednika Republike predložilo više političkih stranaka, odnosno više birača, prigovor će se smatrati pravovaljanim i kad ga je podnijela samo jedna politička stranka, odnosno bilo koji od birača koji je bio predlagač kandidature.

Nakon što u ponedjeljak DIP proglasi službene rezultate izbora, počinje teći rok od 48 sati u kojemu se može podnijeti prigovor na provedbu postupka izbora. Kako se prigovor šalje poštom, onda treba uzeti u obzir i da valjani prigovor datiran u valjanom roku do DIP-a neće stići unutar 48 sati. Kad stigne, počinje teći rok od 48 sati u kojemu DIP mora odgovoriti na prigovor.

Ako Državno izborno povjerenstvo utvrdi kako je bilo nepravilnosti koje su mogle utjecati ili su bitno utjecale na rezultat izbora, DIP će poništiti rezultate izbora i odrediti rok u kojem se izbori moraju ponoviti.

Naravno, DIP može i odbaciti prigovor. Tada se podnositelji prigovora mogu, u roku od 48 sati, žaliti Ustavnom sudu na odluku DIP-a. Ustavni sud dužan je donijeti odluku o žalbi u roku od 48 sati od dana primitka žalbe.

U svim ovim slučajevima treba uzeti u obzir činjenicu da se žalbe podnose poštom pa se cijeli postupak može (i ne mora) protegnuti na 10-ak dana.