ulazak u institucije

Kosovskim Srbima tri ministarstva u Vladi

09.09.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Kosovski Srbi imat će u vladi Kosova tri ministarstva i šest pomoćnika ministara, ali odnos prema premijeru Ramushu Haradinaju, kojega Srbija i dalje tereti za ratne zločine, neće se promijeniti, priopćio je u subotu službeni Beograd

U vladi Ramusha Haradinaja Srpska lista dobit će ministarstva za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj te za lokalnu samoupravu. Također će dobiti šest pomoćnika ministara, objavljeno je nakon sastanka direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i predstavnika Srpske liste sa Kosova koju podupire službeni Beograd.

"Sigurnost, bolji život, ekonomski položaj, opstanak Srba - jedini su ciljevi za koje ćemo se boriti. Ne možemo birati albanske političke predstavnike, ali će naši ljudi, koji su birani ogromnom većinom da se bore za Srbe, raditi kroz institucije, skupštinu, na terenu i za govornicom. Za odluke koje smo donijeli dobili smo podršku vlade i predsjednika Srbije, kao i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju", rekao je na tiskovnoj konferenciji predstavnik Srpske liste Goran Rakić.

Zastupnici s te liste istaknuli su da "ne postoji bolji način, možda ne i teži, od punog sudjelovanja u kosovskim institucijama u korist opstanka Srba" na Kosovu. 

"Ulaskom u tu vladu dobit ćemo priliku da se izborimo za program Srpske liste", rekao je kandidat za ministra poljoprivrede Nenad Rikalo. Ministarstvu za povratak ključno pitanje bit će kako se izboriti za održiv povratak Srba na napuštenu imovinu na Kosovu. Ministarstvo lokalne samouprave trebalo bi imati ključnu ulogu u formiranju Zajednice srpskih općina, što je dio bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine iz travnja 2013. godine, a čemu se vlasti u Prištini već dugo opiru.

Glasnogovornik Srpske liste Igor Simić istaknuo je da se brojem glasova lista izborila za četvrto mjesto u skupštini Kosova i četvrta je po političkoj snazi s 10 zastupnika tako da vlada u Prištini ovisi o njezinim glasovima. Marko Đurić, direktor Ureda vlade Srbije za Kosovo rekao je da se odnos Srbije prema Haradinaju neće mijenjati.

"On ostaje optuženi ratni zločinac i stajalište države Srbije prema njemu neće se mijenjati" i budući kosovski premijer "ostaje predmet obrade srpske policije, tužiteljstva i drugih organa", rekao je Đurić i ocijenio da "Srbima ne olakšava život" to što albanski narod na Kosovu 17 godina zaredom bira ljude koji su sudjelovali u ratu.

Haradinaja, bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prošlog tjedna premijerom je imenovao predsjednik Hashim Thaci, nekadašnji suborac iz OVK pošto je Hardinaj osigurao parlamentarnu većinu pridruživanjem stranke Alijansa za Kosovo kosovsko-švicarskog milijardera Behgjeta Pacollija. Time je okončana tromjesečna politička blokada nastupila nakon parlamentarnih izbora 11. lipnja jer se nije mogla artikulirati jasna većina.

Kosovo je, osim teške gospodarske situacije, suočeno i s teškoćama u dijalogu sa Srbijom koji mjesecima stoji na mrtvoj točki. Srbija odbija priznati neovisnost Kosova, proglašenu 2008., iako je tu najmlađu europsku državu u međuvremenu priznalo više od 110 zemalja, među kojima većina članica EU.

Haradinaj je početkom godine proveo nekoliko mjeseci u pritvoru u Francuskoj gdje je bio uhićen po međunarodnoj tjeralici Srbije koja ga tereti za ratne zločine u ratu, no francuski sud u Colmaru odbio ga je izručiti Srbiji između ostalog i zato što je Haradinaj oslobođen optužbi na Haškom tribunalu 2008. i nakon ponovljenog suđenja 2012. Službeni Beograd tvrdi da je tjeralica objavljena zbog dijela koja nisu bila predmetom suđenja pred sudom u Den Haagu.