razgovor za cnn

Osmani: Kosovo napadnuto, potrebne sankcije protiv Srbije

03.10.2023 u 23:22

Bionic
Reading

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je za CNN da je Kosovo napadnuto i da međunarodna zajednica treba uvesti sankcije Srbiji, kako se, kaže, ne bi ponovila aneksija po uzoru na Krim

Vjosa Osmani je, u intervjuu s Christianom Amanpour, koja je jučer razgovarala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sve vrijeme inzistirala na 'agresiji Srbije na Kosovo', ne odgovarajući na jasna pitanja o obavezi uspostavljanja ZSO i drugih dogovora iz dijaloga, prenosi Kosovo online.

Ona je rekla da Kosovo nema potvrdu o povlačenju Vojske Srbije s administrativne linije.

'Radimo zajedno sa saveznicima u dobijanju potvrde o povlačenju. Jako je bitno da se podvuče da se Kosovo suočava s do sada neviđenim sigurnosnim izazovom, odnosno agresijom. Imali smo jasan akt agresije od susjeda Srbije. Provele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, s ciljem aneksije po uzoru na Krim', tvrdi Osmani dodajući da je Kosovo to uspjelo spriječiti sa saveznicima.

Optužila je Srbiju da namjerava dalje destabilizirati Kosovo, kako bi omogućilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front u Europi.

'Nećemo to dozvoliti. Treba taj pokušaj zaustaviti sankcioniranjem Srbije. Ako ne bude bilo sankcija, Srbija će biti ohrabrena da dalje nastavi s nasiljem i to ne samo prema Kosovu, već i drugima u regiji', kaže ona.

Tvrdi da Kosovo ima dokaze koji potvrđuju povezanost Srbije s događajima u Banjskoj.

'Imamo jasne video dokaze o obuci unutar Srbije i to organizirane od strane Vojske Srbije. Oružje koje smo zaplijenili nije oružje koje mogu dobiti obični građani, već samo vojska', dodala je ona.

Također Osmani je zatražila da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su sudjelovali u nasilju u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o 'direktnoj naredbi koja je došla od Vučića'.

Upitana hoće li Kosovo formirati ZSO, na čemu inzistira međunarodna zajednica, Osmani je ponovila da je Kosovo napadnuto i žrtva agresije.

'Najprije želimo da Radoičić i drugi budu izručeni Kosovu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, Srbija to neće učiniti. U dijalogu postoji samo jedna konstruktivna strana, a to je Kosovo, koje je primijenilo 99 posto svih svojih obaveza', kazala je Osmani.

Ukazala je da se Srbija 2013. obvezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali događaji u Banjskoj pokazuje da ih je samo ojačala.

Dodala je da Kosovo spremno da primjeni ono što je preuzelo od obaveza dogovorom iz Bruxellesa u veljači i Aneksom u Ohridu, a među tim obavezama je i član 7, kako je rekla, o samoupravljanju za Srbe.

Naglasila je da Kosovo traži fer i izbalansirani pristup u dijalogu, čega nije bilo, pa je u tom procesu taj nedostatak ohrabrio Srbiju na akt agresije.

Amanpour je u više navrata prekidala Osmani, rekavši da odlično poznaje region, i da ne treba iznositi iste optužbe, već odgovoriti na jasno postavljena pitanja, i zatim upitala i za vozačke dozvole i registarske tablice.

'Mi smo poslušali savjet partnera i postigli komprimis. Ali govorimo o vozačkim dozvolama i tablicama izdanim u vrijeme Slobodana Miloševića. To je kao da se od Poljaka traži da poslije Drugog svetskog rata prihvate vozačke dozvole izdane od Adolfa Hitlera', rekla je Osmani, na šta je Amanpur reagirala s negodovanjem.

Na pitanje jesu li obje strane spremne ispuniti svoj dio odgovornosti i smanjiti tenzije, Osmani je rekla da je Kosovo poduzelo sve korake da bude konstruktivna strana.

'Predložili smo plan za primjenu Briselskog sporazuma. Djelovali smo u skladu sa saveznicima, nakon što smo nadišli kraće nesporazume. Ono što je važno, jest da je Kosovo sada napadnuto. Željeli bi da Srbija ispuni svoje obveze jer bi to doprinjelo smanjenju tenzija', rekla je ona, piše Kosovo oline.