srbijanske naslovnice

Sukob na Kosovu: Beogradski tisak većinom slijedi Vučićeve teze

25.09.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Nedjeljni sukob na sjeveru Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica Srba, dominira u izvješćima beogradskog tiska u ponedjeljak, a naslovnice su uglavnom intonirane u skladu s tezom predsjednika Srbije koji je za pobunu Srba okrivio kosovskog premijera Albina Kurtija i „licemjerni“ zapad

Iako su naoružani lokalni Srbi postavili cestovnu barikadu, Vučić je u sinoć u izvanrednom obraćanju javnosti optužio kosovskog premijera da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente i pobunu Srba. Odbacio je odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

Vučić je, također, optužio međunarodnu zajednicu da je omogućila akcije kosovske policije i da je zapad Kurtiju dao 'carte blanche' za obračun. Većina medija, napose tiska bliskog Vučiću koji svojim čestim nastupima u javnosti personificira i izvršnu i zakonodavnu vlast, svojim naslovnicama danas slijedi njegove sinoćne poruke i ocjene.

  • +4
Sukob na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

"Kosovo na rubu rata: Krvavi plodovi terora Prištine", pišu Večernje novosti, a tabloidi tome dodaju da je "krv na Kurtijevim rukama" (Informer) i da "Kurtijevi teroristi ubijaju Srbe" (Alo), odnosno da je sukob bio "Kurtijevo nasilje nad Srbima" (Kurir). Konzervativna Politika ipak se opredjelila za krajnje neutralan naslov "Oružani incident kod manastira Banjska", dok liberalno-lijevi Danas konstatira "Priština i Beograd se međusobno optužuju". Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju navečer je, gostujući na provladinoj TV Pink, također rekla da je "krv na Kurtijevim rukama" i da on želi oružane sukobe.

“Jedini krivac za ovo je Kurti, ovo je njegov životni san. On želi oružane sukobe i napravit će sve što je potrebno da isprovocira oružane sukobe, ali na kraju krajeva, njemu to netko dopušta”, rekla je Brnabić. Šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak da "oni koji su podržavali agresiju na Srbiju 1999. godine nastvljaju svoju politiku i podržavaju premijera Kosova Albina Kurtija, čija je želja da izazove rat". Ustvrdio je da "međunarodna zajednica praktično dopušta da dođe do sukoba na Kosovu" i da je na isti način dopušteno da albanski gradonačelnici preuzmu upravu u četiri općine na sjeveru poslije "nelegitimnih izbora" koje su Srbi bojkotirali, a izlaznost je bila 3,4 posto.

Dačić je istaknuo kako se srpski narod ima pravo braniti i izražavati političku volju i da je KFOR morao reagirati prije nego što je i došlo do incidenata i sukoba. Slično je stajalište i Miloša Vučevića, ministra obrane i odnedavnog predsjednika vladajuće Srpske napredne stranke koju je preuzeo poslije Vučićeva formalnog povlačenja s čela 'progresivaca'. On je poslije otvaranja sajma naoružanja "Partner 23" novinarima izjavio kako Srbija od KFOR-a očekuje "daleko aktivniju ulogu", a ne da "dopušta lov na Srbe do istrebljenja".

Suprotno tome, Vučićevo sinoćno obraćanje za oporbu je znak nesposobnosti, kraha politike vlasti prema Kosovu i licemjernog ponavljanja "u svrhu predizborne kampanje, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova". Jedna od ocjena je i da je Kurtiju, koji se pokazao kao "potpuno nefleksibilan" u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine, jučerašnjim sukobom obogućeno da "u očima međunarodne zajednice postane žrtva oružanog napada srpske strane".

"Zbog nesposobnosti Vučića, šefa službe sigurnosti Aleksandra Vulina i ministra obrane Miloša Vučevića i ostalih nekompetentnih kadrova Srpske napredne stranke i zbog suradnje s kriminalcima koji su postali najbogatiji ljudi u Srbiji dok su 'branili' srpski narod na Kosovu, kosovski Srbi prepušteni su na milost i nemilost suludom Kurtijevom režimu koji nad njima sprovodi otvoreni teror", ocijenila je oporbena Stranka slobode i pravde.

Vučić je u ponedjeljak ujutro primio ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Bocana Harčenka i ocijenio "važnim" razgovor u kojem ga je "obavjestio da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje Albin Kurti uz podršku dijela međunarodne zajednice". Kremlj je, pak, priopćio u ponedjeljak da pažljivo prati napetu i "politički opasnu" situaciju na Kosovu.