blokirani prilazi

Na sjeveru Kosova mirno, ali napeto, na terenu istražitelji i tužitelji

25.09.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Dan nakon oružanog sukoba skupine naoružanih Srba i kosovske policije u kojima je ubijen jedan policajac i trojica napadača, svi prilazi selu Banjska su blokirani, dva granična prijalaza na sjeveru su zatvorena, a Priština je na teren uputila istražitelje, tužitelje i policijske inspektore

Na sjeveru je danas mirno, sudeći po izvješćima beogradskih i prištinskih medija, ali se napetost osjeća na svakom koraku.

Policija je zatvorila sve prilaze selu Banjska, poprištu jučerašnjeg krvavog sukoba, a veliki broj policajaca posvuda je uokolo.

Putnički automobili, kamioni, autobusi ni pješaci ne mogu ući na Kosovo na prijelazima Jarinje i Brnjak, a na kosovskoj strani vidljivo je postavljen znak „stop“.

Alternativni pravac za ulazak na Kosovo iz Srbije ostao je samo prijelaz Merdare, a otvoreni su svi prijelazi iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju navečer da su u sukobima na sjeveru Kosova - u kojima je rano ujutro ubijen jedan kosovski policajac - tijekom dana ubijena i trojica Srba, optuživši premijera Kosova Albina Kurtija da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente, a Zapad za licemjerje.

Kosovska policija priopćila je da je jedan njihov pripadnik ubijen, a dvojica ranjena, te da su kasnije tijekom dana ubijena trojica napadača, ne navodeći u prvim izvješćima tko su oni.

Premijer Kosova Albin Kurti je priopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda".

Prema današnjem izvješću RTS-a, dvojica nepoznatih muškaraca zbrinuta su jučer u novopazarskoj bolnici na jugu Srbije zbog prostrijelnih rana, neslužbeno se dovode u vezu s okršajem na sjeveru Kosova.

Prištinska Koha javlja da je na sjever upućeno „najmanej 10 vozila kosovske policije i civilnih vozila“ i viđeni su jutros kako idu ka manastiru Banjska.

U toj koloni bili su istražitelji, tužitelji i policijski inspektori, navodi Koha.

Portal reporteri.net, pozivajući se na specijalnog tužitelja koji vodi slučaj Naima Abazija, navodi da Kosovska policija (KP) i Tužiteljstvo danas „nastavljaju akciju u Banjskoj i Zvečanu“ i da su u Zvečanu našli automobil s oružjem.

Napadači se, prema priopćenju prištinskih vlasti, terete „za teška djela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, pripremanje terorističkih djela ili kaznenih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti, te za neovlašćeno posjedovanje i uporabu oružja.

Dužnosnici međunarodne zajednice osudili su jučer napad na kosovsku policiju i zatražili "potpunu istragu" i "privođenje počinitelja pred lice pravde".