korona opet u hrvatskoj

Krenule prve pooštrene mjere: Pojedine putnike se vraća s granice; predlaže se ukidanje posjeta domovima za starije i nemoćne u Zagrebu i Splitu

19.06.2020 u 22:22

Bionic
Reading

Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni su s granice u svoju zemlju. Uz to, predlaže se ukidanje posjete domovima za starije i nemoćne u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana.

Potvrdio je to za Jutarnji list ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, koji je istaknuo da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontroliraju propisane mjere.

'Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo provoditi intenzivnije kontrole. Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju', rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset europskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Prometne gužve Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

O potpunom zatvaranju granica prema tim državama zasad se još ne razmišlja.

Predlaže seukidanje posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi

'Zbog trenutne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjeg budu ukinute posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi, a korisnicima ukinuti odlasci kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu socijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike.

Nastavno na navedeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da lokalni stožeri u suradnji s nadležnim zavodima za javno zdravstvo prate epidemiološku situaciju na svom području te da temeljem kontinuiranih situacijskih analiza donose preporuke o daljnjem postupanju vezano uz ukidanje ili dopuštanje posjeta korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi', izvjestili su iz tog ministarstva.