covid-19

Beroš: Split nije novo žarište koronavirusa

19.06.2020 u 19:02

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u RTL Danas kazao je kako Split nije novo žarište koronavirusa i da u njemu ima slučajeva koji su importirani

'Riječ je ljudima koji su bili u inozemstvu, oni su se vratili i tom prilikom i zarazili svoje bližnje, radi se o osobnim kontaktima, a ima i jedna osoba koja je došla u Split zbog poslovnih obveza. Nema na neki način lokalne transmisije i ne možemo govoriti o žartišu u užem smislu", odgovorio je Beroš.

Naveo je da primjer Splita pokazuje koliko je važno poštivati mjere koje je preporučio Stožer od fizičke distancu, izbjegavanja fizičkog kontakta, i održavanja higijene.

'To su postupci koji sprečavaju širenje epidemije. Putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje. Bilo u drugim državama gdje je epidemiološka slika još i lošija, a isto tako i ponašanje po povratku u Hrvatsku", dodao je Beroš.

Kazao je i da splitski Stožer radi dobar posao.

"Mislim da su dokazal ida rade dobar posao, a recentni primjer je kako su riješili situaciju na Braču. Rekli smo koji su putevi zaraze, ljudi se vraćaju iz inozemstva u Split i tu ne ovisi daljnje postupanje o Stožeru, ovisi o samim građanima, zato moramo još jednom ponoviti da su ove mjere primjerene, još uvijek potrebne jer se virus nalazi oko nas", rekao je Beroš na RTL-u.

S jedne s trane se građane mole da ne putuju, a s druge se poziva turiste da dođu.

"Rekao sam da samo putovanje nije problem, problem je ponašanje. Vjerujem da će oni koji dolaze kao turisti u Hrvatsku biti svjesni činjenice da dolaze zdravi, takvi nastojati doć. Važno je i da kad oni vide kako se naši građani ponašaju, da se i sami ponašaju sukladno preporukama. Na taj način mogućnost transmisije virusa svodimo na najmanju moguću mjeru", rekao je Beroš.

Poziva se građane da poštuju mjere, a sam Krunoslava Capak na manifestaciji zbog koje je završio u samoizolaciji nije poštivao socijalnu distancu.

"Ne bih rekao da je bio opušten, svakom se može dogoditi da bude u kontaktu s nekim tko je Covid pozitivan. Ali ono što je važno je prevencija, da stalno ponavljamo i ugradimo svjesnost o potrebi održavanja fizičkog kontakta. Mogu isto tako reći da su okolnosti u toj situaciji bile drugačije da možda ne bi došlo do ili zaraze ili prijenosa virusa, mešutim, situacija je takva kakva je, opreza nikad dosta, moramo se ponašati odgovorno", rekao je Beroš.

Što se tiče izbora, kaže Beroš, gledaju epidemiološku situaciju iz sata u sat te će se na temelju nje odlučivati o svemu. "Ukoliko situacija bude takva da to dozvoljava, idu. Ukoliko se u znatnoj mjeri pogorša, onda će DIP u konzultaciji s HZJZ-om odlučiti koji su idući potezi", zaključio je Beroš.