veće ovlasti

Komora sestara pozdravlja najavljene promjene u sustavu Hitne

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2018 15:44
  • Objavljeno 17.08.2018 u 15:44
Komora sestara pozdravlja najavljene promjene u sustavu Hitne

Komora sestara pozdravlja najavljene promjene u sustavu Hitne

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska komora medicinskih sestara u petak je pozdravila najavljene promjene u hitnoj medicinskoj pomoći kojima se predviđa viša edukacija i veće ovlasti medicinskih sestara u hitnim timovima, ali i upozorila da je prethodno potrebno mijenjati zakone i podzakonske propise, te provesti prilagodbu obrazovnog sustava

Komora je priopćila da se zalaže za timove u kojima će biti visokoobrazovane medicinske sestre s dobrom edukacijom iz hitne medicine i ovlastima ordiniranja i pružanja neophodne terapije i postupaka za održavanje života pacijenta do dolaska liječnika ili do transporta u najbližu zdravstvenu ustanovu.

No, za ostvarenje toga cilja nužno je mijenjati postojeće zakonske propise koji određuju da jedino liječnici smiju ordinirati terapiju i da medicinske sestre ne smiju primijeniti terapiju bez naloga liječnika, navodi Komora.

Iz Komore poručuju da hrvatsko sestrinstvo želi pružati najbolju skrb građanima i očekuju od obrazovnog sustava i zakonodavnih vlasti da im to omoguće.

Podsjećaju i kako se Komora od samih početaka reforme hitne medicinske pomoći zalagala da medicinske sestre i tehničari u Timu 2 moraju imati visoko, specijalističko obrazovanje kako bi mogli imati i proširene kompetencije.

  • +19
  • +16

Hitna pomoć

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Stoga je prije nekoliko mjeseci pokrenula i izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći", naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore. Na dokumentu, koji će Komora Ministarstvu zdravstva predložiti ove jeseni, radi Radna skupina medicinskih sestara i tehničara, vrhunskih stručnjaka iz ovog područja.

Na najave ministra zdravstva Milana Kujundžića o uvođenju paramedika u sustav Hitne, u Komori kažu da su oni dio europskog trenda u hitnom zbrinjavanju pacijenata.

"U Engleskoj i Irskoj ovaj posao obavljaju vrhunski obrazovane medicinske sestre i tehničari ili liječnici, što znači najmanje tri ili četiri godine studija na visokim učilištima i specifične edukacije iz područja hitne medicine. Ovakav sustav obrazovanja omogućava i ordiniranje neophodne terapije lijekovima. Čak i Njemačka, čije se obrazovanje tako često spominje u RH, ima obrazovanje paramedika u trajanju od tri godine, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja", navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!