UNIŠTENA GOTOVO SVA ŽLAHTINA

Komadina spreman proglasiti elementarnu nepogodu zbog mraza

24.04.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Primorsko- goranski župan Zlatko Komadina najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da će, ako gradovi i općine u županiji to zatraže, proglasiti elementarnu nepogodu zbog mraza koji je prošlog vikenda napravio velike štete na poljoprivrednim kulturama

Po njegovim riječima, sada se obavljaju izvidi nakon kojih će se znati više o posljedicama mraza.

Štete su, dodao je, vidljive na području cijele županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Stradali su poljoprivredni nasadi i voćke, a najviše je stradala vinova loza, primjerice u vinogradu Pavlomiru u Vinodolskoj dolini. Naveo je da su ondje štete velike, da je gotovo uništena žlahtina te da je stradala polovica ostalih sorti, dok su u Vrbniku, prema dosadašnjim saznanjima, štete na vinovoj lozi nešto manje.

Komadina je naglasio da se elementarna nepogoda može proglasiti ako to zatraže mrazom zahvaćene općine i gradovi, kojima se, pak, trebaju javiti oštećeni poljoprivrednici. U ovogodišnjem županijskom proračunu za saniranje šteta od elementarnih nepogoda osigurano 300.000 kuna.

'Naravno da dvojim da ćemo išta dobiti od države, jer smo često proglašavali elementarnu nepogodu, a skoro nikada ništa, osim za ledolom, kada je zapravo regirao fond Europske unije, nismo dobili', rekao je.

Direktor vinske kuće Pavlomir Miroslav Palinkaš u subotu je procijenio da je zbog mraza u Vinodolskoj dolini u noći s petka na subotu uništeno oko 70 posto vinove loze vinograda Pavlomir te da se šteta za sada procjenjuje na milijun do 1,2 milijuna kuna. Naveo je i da će, kako bi se ta vinska kuća spasila od financijskog kolapsa, biti nužna pomoć sa županijske ili državne razine.

Odgovarajući na pitanje o koncesioniranju na pomorskom dobru, Komadina je naveo da se koncesije, primjerice za plaže u Baškoj ili Mošćeničkoj Dragi, odobravaju u općinama ili gradovima te da županija ne raspisuje natječaj za te koncesije.

Kada budemo imali suglasnost ili zahtjev lokalne jedinice, raspisat ćemo takav natječaj, rekao je dodavši da županija raspisuje natječaje za koncesije dulje od pet godina i kada je riječ o većim ulaganjima.