ELEMENTARNA NEPOGODA

Mraz uništio vinovu lozu, milijunska šteta

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2017 20:51
  • Objavljeno 22.04.2017 u 20:51
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Radoš

Zbog mraza u Vinodolskoj dolini u noći s petka na subotu uništeno je oko 70 posto ukupne vinove loze vinograda Pavlomir te se šteta za sad procjenjuje na milijun do 1,2 milijuna kuna, kazao je za Hinu direktor vinske kuće Pavlomir, Miroslav Palinkaš

Temperature su se sinoć u Vinodolu spustile na 2,4 celzijeva stupnja ispod nule, a to je u ovom trenutku izbijanja pupova na lozi pogubno. Pokušavajući spasiti preostalu lozu vinograde se tretira biostimulatorima, kazao je Palinkaš.

Najviše je nastradala žlahtina, koje je uništeno čak 80 posto, potom chardonnay i pinot, rekao je direktor Pavlomira. Da bi se ova vinska kuća spasila od financijskog kolapsau ovoj situaciji, bit će nužna pomoć s županijske ili državne razine, kazao je Palinkaš.

Vinograde u Vinodolu danas je obišao direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić Primorsko-goranske županije kako bi utvrdio razmjere štete.

Vinogradi u Vinodolskoj dolini u zaleđu Novog Vinodolskog bili su gotovo potpuno uništeni pojavom trsne uši ili filoksere krajem 19. stoljeća, a njihovo oživljavanje je pokrenuto tek 1994. godine dolaskom prognanika iz Vukovara, na čelu s vinogradarima i vinarima Andrijom Biroom i Miroslavom Palinkašem.

Danas vinarija ima u posjedu 40 hektara zelje, od čega 31 hektar vinograda. Prošle godine uređeni su novi podrum i kušaonica. Uz žlahtinu, chardonnay i bijeli pinot proizvode se cabernet sauvignon i muškat. Vina Pavlomira višestruko su nagrađivana na smotrama i sajmovima.

U Konavlima traže proglašenje elementarne nepogode

Zbog štete koju su u noći s petka na subotu u Konavlima uzrokovale nezapamćeno niske temperature za ovo doba godine, od župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića zatražit će se proglašenje elementarne nepogode, rekao je u subotu zamjenik načelnika općine Konavle Božo Lasić

'U Konavoskom polju je noćas temperatura pala na minus 5 Celzijvih stupnjeva, što je nezapamćeno za ovaj dio godine! Štetu na poljoprivrednim kulturama tek imamo utvrditi, no Općina Konavle će tražiti od župana Nikole Dobroslavića da proglasi stanje elementarne nepogode'', rekao je Lasić, koji je i kandidat HDZ-a za načelnika Općine Konavle.

Dio Konavljana noćas je svoju lozu i druge kulture pokušao zaštititi paleći vatre u blizini nasada, no bez uspjeha.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!