snijeg i mraz

Očajni vinogradari: Šteta je veća nego lani, tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode

24.04.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Očajni su vinogradari u kutjevačkom kraju, u požeškoj Zlatnoj dolini. Dok su im se prošle godine vinogradi smrznuli u svibnju te im smanjili urod za oko 35 posto, nakon prošlotjednoga vala hladnoće ni ove godine ne smiješi im se bolja sezona. Prevrtljivo vrijeme opet im je prijevremeno obralo vinograde

'Lani smo imali smrzavanje u svibnju, ali ove godine je puno gore. Takve stvari ne pamte ni oni najstariji. Prvo su ekstremno visoke temperature probudile biljku, a onda im je zima napravila ovo. Petak i subota bili su najgori. Gledamo, pratimo i analiziramo problem. Tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode', govori za tportal dugogodišnji vinogradar i vinar Vlado Krauthaker, istovremeno predsjednik Udruge Graševina Croatica što okuplja 20 članova koji su prošle godine proizveli ukupno 17 milijuna litara vina, od čega 10 milijuna litara graševine.

Vinogradarima kutjevačkoga kraja teško je ovog trenutka, s obzirom na to da još stižu vijesti s terena, procijeniti kolika je nastala šteta. Sigurni su jedino u to da je velika.

Nije mraz nego snijeg

'Naše vinogorje zahvatio je hladni val, a to nije bio klasični mraz jer je na Krndiji i Papuku bilo oko 30 centimetara snijega. Taj hladni val je spržio lišće i mladice pa vinogradi izgledaju jako tužno', dodaje ovaj vinogradar koji posjeduje 40 hektara vinograda, u kooperaciji gotovo dvostruko više, 75 hektara, a ovisno o godini, u vinariju kapaciteta preko milijun litara sprema između 500.000 i 650.000 litara vina.

'Teško je sada reći koliko će ostati grožđa i koliko će iznositi šteta. Situacija je jako zabrinjavajuća. Stradalo je kutjevačko vinogorje i, kako sam čuo, Voloder te Daruvar, a u Podunavlju je to bilo nešto manje. Imotski i Vrgorac pogodio je klasični mraz', rezimira posljedice štete Krauthaker, vinar koji će i ove godine smanjiti priljev Dionizijeve kapljice u bačve.

Mraz je, kako su tijekom vikenda izvijestili mediji, uništio oko 70 posto vinove loze u vinogradu Pavlomir u Vinodolskoj dolini, a prema prvim procjenama, štete se kreću od milijun do 1,2 milijuna kuna. Najviše je stradala žlahtina, a potom chardonnay i pinot