ZLATKO KOMADINA

Poziv na odgovornost: 'Imamo odlične turističke rezultate, nemojmo to ugroziti'

05.07.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je pozvao građane, a posebno mlade, da budu disciplinirani i pridržavaju se epidemioloških mjera kako se ne bi ugrozila odlična turistička sezona u kojoj se bilježi porast prometa od 40 posto

Komadina je, na svojoj redovitoj konferenciji za novinare, ustvrdio da pandemija i dalje tinja i to u novom, zaraznijem soju.

“Imamo odlične turističke rezultate, porast prometa od 40 posto i ne bi bilo dobro da to ugrozimo. Još smo uvijek u zelenom, važno je to održati i radi sezone ali i radi našeg zdravlja”, poručio je župan.

Tijekom nedjelje je obrađeno 198 uzoraka briseva, a pozitivnih je bilo 0,9 posto, odnosno jedan, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite. Tijekom prethodnog dana ozdravila je također jedna osoba, pa je oboljelih u županiji jednako kao i dan ranije - 113.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječi se šest oboljelih od covida-19, a jedan pacijent je na respiratoru.

Na konferenciji za novinare županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je da Primorsko-goranska županija ovaj tjedan nabavlja osam tisuća brzih antigenskih testova koje će rasporediti po ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Cilj je povećati obuhvat testiranja, a time i brže otkrivanje zaraženih. Namjerava se postići 1200 testiranja dnevno.

Pročelnica je izvijestila i o provedenom projektu “Unapređenje primarne zdravstvene zaštite na otocima Primorsko-goranske županije” financiranog iz europskih strukturnih i investicijskih fondova konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Županija je kroz taj projekt povukla 2,6 milijuna kuna, a s tim je sredstvima nabavljena dijagnostička oprema za ordinacije na otocima i veći broj defibrilatora te je ugrađeno dizalo u Domu zdravlja Mali Lošinj.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović najavio je da će u petak u Centru Zamet biti dan otvorenih vrata te se u vremenu od 9 do 18 sati mogu doći cijepiti svi koji to još nisu. Dostupne će biti sve vrste cjepiva.

  • +4
U dvorani Zamet u Rijeci započelo cijepljenje djece Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

"Pandemija je još uvijek tu, iskustva drugih zemalja govore da ovaj novi soj, puno zarazniji, postaje dominantan. Imamo na raspolaganju moćno sredstvo zaštite, cjepivo, a jedini način da se pandemija zaustavi je da imamo procijepljeno 75 posto stanovništva. Mi u županiji smo trenutno na 49,45 posto cijepljenih prvom dozom odrasle populacije, a drugom 37,36 posto", istaknuo je.

Mićović je naglasio da obolijevaju osobe koje nisu cijepljene, a neke od njih i umru.

Komadina: Županija djeluje iako nije konstituirana skupština

Župan Komadina je rekao da Primorsko-goranska županija djeluje, iako nije konstituirana Županijska skupština. Raspisan je javni poziv za dodjelu iznosa putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja koja se provode od 1. srpnja do kraja godine, a od općeg su značenja za županiju. Za tu svrhu županija je osigurala iznos od 400 tisuća kuna. U proteklom je ciklusu, s pozivom od početka ove godine, tako dodijeljeno gotovo milijun kuna.

Župan je izvijestio da je u javnu raspravu upućen prijedlog rebalansa proračuna kojim se povećavaju rashodi i izdaci za 143,2 milijuna kuna. “Imamo porast prihoda, rashoda i gubitaka koji se najvećim dijelom odnose na zdravstvo, a kao posljedica pandemije. Imamo sreće da nam raste i prihodovna strana te s viškom iz prošle godine možemo pokriti te gubitke, ali i povećati pojedine stavke na rashodovnoj strani", rekao je župan Komadina.