RIBARI DOBILI ODGOVORE OD EU

Kolec optužuje Vladu da je lagala o Poglavlju 13

20.09.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Umaški ribar i predsjednik Udruge Mare Croaticum Daniele Kolec nakon što je uputio pismo povjerenici za pitanja ribarstva EU, tražeći odštetu za bujske ribare, primio je i odgovor iz Bruxellesa. Ispostavilo se da je SOPS - sporazum sa Slovenijom o pograničnom prometu i suradnji ipak bio u paketu pregovora s EU, iako se ribarima tvrdilo kako nije u sastavu poglavlja o ribarstvu

'Na sastanku s glavnim pregovaračem gospodinom Vladimirom Drobnjakom od prije nekoliko mjeseci rečeno nam je da SOPS nije ušao u poglavlje 13, da nije u sastavu pregovora, no iz pisma iz ureda povjerenice Damanakis vidi se da jest. Također, odgovoreno nam je iz EU i da imamo pravo tražiti obeštećenje ili kompenzaciju, a nama doma to nitko nije ni spomenuo. Rekao bih da nas cijelo vrijeme lažu. Naši ribari su još davno rekli da će stranci moći ribariti kod nas ako nam Vlada plati odštetu, no sad sumnjam u što bi tu odštetu, koju bi Vlada tražila za nas, i potrošila', kazala je Kolec.

EU je smatrala da Sporazum o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) između Slovenije i Hrvatske predstavlja temelj za uzajamni pristup obalnim vodama u smislu članka 17, stoji u pismu koje je upućeno Kolecu iz ureda europske povjerenice za ribarstvo, a čiji dio prenosimo.

U svjetlu ishoda pregovora, hrvatski sporazum o priključenju ugovara da će takav režim biti izvršen počevši od punog izvršavanja arbitražne odluke, koja proizlazi iz arbitražnog sporazuma, potpisanog između Slovenije i Hrvatske u studenom 2009. sa stupanjem na snagu u studenom 2010. EU ima velik i jak interes ne učiniti nešto što bi moglo ugroziti izvršenje arbitražnog sporazuma.

Osim toga, ovo rješenje ogledava pronađeno rješenje za hrvatsko ribarstvo i ekološki zaštićeno područje. U odlomku 27 o okolišu, dogovoreno je da bi hrvatska predanost da ne aplicira ZERP trebala biti poštivana dok se arbitražni dogovor ne implementira u potpunosti i dok se ne postigne zajednički dogovor u duhu EU.

Ugovor o pristupu isto tako predstavlja mogućnost za ribare koji će imati koristi od zajedničkog pristupa obalnim vodama da dobiju parcijalnu kompenzaciju zbog njegovog kasnijeg provođenja. Europski fond za ribarstvo može pridonijeti financiranju programa individualne premije za ribare koje se mogu primijeniti samo tijekom 2014. i 2015. godine. Do datuma pune primjene arbitražnog dogovora slovenski i hrvatski ribari mogli bi profitirati od ovog programa. Nakon stupanja, hrvatski ribari imati će pristup svim drugim mjerama predviđenim europskim fondom za ribarstvo kako bi ojačali svoju kompetentnost i unaprijedili održivi razvoj ribarskog sektora.

Predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum kazao je kako ima dvojbe u vezi primjene ZERP-a, jer iako se našim ribarima govori kako ribari koji nisu iz EU neće ulaziti u Jadran, situacija na terenu već sad pokazuje kako japanski tunolovci mirno love u Mediteranu, doduše u međunarodnim vodama.

'Ove godine su Japanci lovili tune na sredini Jadranskog mora, a mi ne smijemo. Kome oni šalju papire? Mi ne znamo koliko tuna su izlovili', napominje Kolec, dodajući kako su japanske tunolovce u Jadranu zamijetili i talijanski ribari. Što se tiče slovenskih kolega vjeruje kako neće imati interes dolaziti do Vrsara, no smatra kako će sporazumom Pahor – Kosor ipak domaći ribari puno izgubiti jer neće moći loviti tamo gdje su inače tradicionalno lovili.