zagorski župan

Kolar: Odlična ideja o cjelodnevnoj nastavi pretvorila se u revolt sustava

25.04.2023 u 20:45

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar upozorio je u utorak u Zaboku da se "odlična ideja o cjelodnevnoj nastavi pretvorila u revolt čitavog sustava", te poručio da treba slušati struku.

Župan Kolar rekao je novinarima na dodjeli priznanja volonterima da je na javni poziv stiglo preko 2000 primjedbi, ocijenivši da se odlična ideja o cjelodnevnoj nastavi pretvorila u revolt čitavog sustava.

"Jučer je došao zadnji tekst javnog poziva koji je uvažio ogromnu većinu primjedbi struke, međutim, revolt kod nastavnika ostao je isti", ustvrdio je Kolar.

Smatra dobrim što je Ministarstvo produžilo rok za prijavu, te je najavio da će ponovno pozvati sve ravnatelje osnovnih škola koje imaju uvjete da se jave za cjelodnevnu nastavu.

Krapinsko-zagorska županija po riječima župana smatra da je cjelodnevna nastava budućnost.

Poručio je da se on osobno zalaže za produživanje roka za prijavu na program kako bi škole i županijske stručne službe imale vremena iščitati izmjene koje su objavljene u ponedjeljak te sve iskomunicirati s učiteljima.

"Naš osobni stav kao osnivača je da su jednosmjenska nastava i cjelodnevni boravak djece u školi budućnost. To ima velika većina svih razvijenih zapadnoeuropskih zemalja i naš stav je da je eksperimentalni projekt prihvatljiv ako su prihvaćene sve izmjene koje je tražila struka", zaključio je Kolar.

Eksperimentalni program cjelodnevne nastave koji bi od jeseni trebao biti uveden u određene osnovne škole u Hrvatskoj izazvao je revolt struke i roditelja u Krapinsko-zagorskoj županija u kojoj se ni jedna osnovna škola zasad nije prijavila na taj program Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ravnateljica tuheljske Osnovne škole Lijepa naša Snježana Romić rekla je novinarima u Zaboku da u raspravi školskih tijela nitko nije bio za to da se škola prijavi za sudjelovanje u eksperimentalnom programu.

Maja Preglej, ravnateljica Osnovne škole Josipa Broza u Kumrovcu rekla je da konačna odluka još nije donesena, dodavši da će cjelodnevna nastava biti predstavljena školskom odboru koji će potom odlučiti hoće li se škola prijaviti.

Ravnateljice ističu da je na prijedlog nacrta stiglo mnoštvo primjedbi roditelja i učitelja koje se odnose na predug boravak djece u školi, zaduženja učitelja i nedovoljno razrađene kurikulume.

Prema izmjenama dokumenta eksperimentalnog programa koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja smanjuju se obaveze učiteljima i učenicima te povećanje dodataka na plaću, a škole se umjesto do 28. travnja za sudjelovanje u programu mogu prijaviti do 5. svibnja.