BROJNE KRITIKE

Ovako će izgledati nova cjelodnevna nastava

25.04.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon što je cjelodnevna nastava naišla na mnoge kritike u javnoj raspravi, Ministarstvo obrazovanja je skratilo njezin obvezan dio. Učitelji će u tom projektu biti plaćeni i više nego što je planirano, a ovako bi nova eksperimentalna nastava trebala izgledati u praksi

Svi učenici nižih razreda u školi bi bili obvezno do 14 sati, viših do najviše 14.40. Osim redovite nastave, u tom bi vremenu pisali zadaće i dodatno učili. Nakon toga slijedi izborni dio - učenje, sport, glazba, koji upisuju samo učenici čiji roditelji to žele i koji traje dok postoji potreba za njim, piše Dnevnik.hr.

Osim skraćivanja obveznog dijela, učitelji bi imali manje obveznih sati, odmori za djecu mogu se skratiti, pa će djeca ranije kući. Novosti su i malo bolje plaćen rad učiteljima - dodatak na razredništvo povećao se na pet posto, kao i fiksni dodatak. Posebno je naglašeno da neće biti otkaza, a škole moraju nuditi izborne besplatne aktivnosti.

Prema primjeru za cijelu Hrvatsku, to bi za najmlađe ovako moglo izgledati. Obvezni dio nastave ili A1 počinje u osam sati. Učenici imaju pet odmora, do najviše 40 minuta. U drugom dijelu obveznog programa - A2 - pišu se zadaće ili se uči, i to do 14 sati, nakon čega slijedi izborni dio.

Rok za prijavu prvih eksperimentalnih škola trebao je biti 28. travnja. 50 potrebnih prijava još nije stiglo, pa se i rok produžio za sedam dana, a prijaviti se mogu sve škole koje rade u jednoj smjeni. 'S obzirom na to da smo sad radili ove izmjene, dat ćemo šanse još jedanput da škole pogledaju', rekao je jučer ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.