korupcija i antikorupcija

Kolakušić: Imamo posložen sustav da nitko tko ima novca ne mora odgovarati

19.11.2018 u 11:06

Bionic
Reading

'Zakoni i postupci se pišu na taj način da netko tko ima novaca ne mora odgovarati', objašnjava sudac zagrebačog Trgovačkog suda i predsjednik Udruge Antikorupcija zašto u Hrvatskoj niti jedan veliki korupcijski slučaj nije riješen

'Vi u nedogled možete ići, prvi stupanj, drugi stupanj... Ako imate dovoljno novca i taj prvi stupanj možete odugovlačiti 10 godina. Imamo posložen sustav da nitko tko ima novca ne mora odgovarati. Da imamo neovisno pravosuđe vjerojatno bi oni koji odlučuju bili u opasnsoti', odgovorio je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda i predsjednik Udruge Antikorupcija Mislav Kolakušić za N1 zašto u Hrvatskoj niti jedan veliki korupcijski slučaj nije riješen.

Na upit je li pravosuđe korumpirano je rekao kako su 'korumpirani svi sustavi' te da je to neupitno.

'Samo je pitanje koji sustav u kojem dijelu. Samo dvije osobe na sudu su dovoljne - jedna koja dijeli predmete i jedna koja sudi. Korupcija da netko daje mito na ročištu ne postoji, ona se radi ranije, na drugim razinama - ide isključivo putem dodjele predmeta', kaže Kolakušić koji javnu nabavu smatra najkorumpiranijim segmentom društva.

'Imamo problem što imamo izuzetno raspršene postupke javne nabave, to jednostavno nema zdravog razuma. Ako se radi o novcu građana onda se to mora sve raditi na jednom mjestu. U Hrvatskoj pak imate stotine povjeranstava koja raspolažu javnim novcem'.

  • +9
Mislav Kolakušić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatra kako je iznimno jednostavno u sustavu sve promijeniti kako bi se korupcija spriječila.

'Moramo imati centraliziranu javnu nabavu i svaki papirić u postupcima javne nabave mora biti javno objavljen. Moramo sve postupke staviti online. Ako vi mislite da je vaša poslovna tajna važnija od te javnosti, nećete se javiti na taj natječaj', smatra Kolakušić.

Želi da se udruzi jave ljudi koji su imali osobnih iskustava s korupcijom, a za to imaju dokumentaciju zasnovani na dokazima.

'Ovdje govorimo isključivo o predmetima koji imaju dokaze. Oni imaju mogućnost anonimno nam dostaviti dokumentaciju koju ćemo mi kompletno proučiti i dati nadležnim tijelima ili nam se mogu obratiti za pravni savjet, samo podnijeti prijavu, a mi ćemo pratiti tijek postupka. Bitno je da se preuzme odgovornost, osobna odgovornost'.

Udruga kojoj je na čelu, dodao je, financira se isključivo iz užeg članstva koje plaća članarinu dok imaju i podupiruće članove koji ne plaćaju ništa.

'Sve plaćamo mi osnivači. Ne treba za to velik novac', kaže Kolakušić dodajući kako kao i sve druge udruge mogu primati donacije, ali će one biti 'isključivo skromne', a ne veliki iznosi.

O Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa je rekao: 'Povjerenstva su općenito zamišljena kao način da se ne dogodi ništa. Imamo zakone, činjenice u društvu da bismo trebali voditi kaznene postupke, mi to ne vodimo jer povjerenstvo koje veli da je došlo do sukoba, izrekne kaznu od 2.000 do 3.000 kuna koja se nikad ne plati i svi su čisti. Mi osim kaznene odgovornosti imamo odgovornost pred povjerenstvom. Jedino povjerenstvo koje smo istinski trebali imati je ono za Agrokor. Međutim, to smo propustili. Mi se bavimo povjerenstvima koja nemaju nikakav efekt, to je efekt alibija'.

Kolakušić smatra kako je potrebna Državna agencija za borbu protiv korupcije te da su u Europi agencije zamišljene kako bi se 'odmakle od politike'.

Na novinarski upit što je s DORH-om rekao je kako 'trebamo potpunu reorganizaciju pravosuđa'.

O izlasku na izbore razgovaraju i to će još vidjeti. Onima koji se žele boriti protiv korupcije je poručio 'samo da se ne boje':

'Hrabrost je osnovna odlika čovjeka. Prestanimo se bojati, to je najteži oblik života'.