MILJENIK MEDIJA

Kolakušić bi u politiku: Kakvi su dometi suca kojeg je vrbovao Karamarko?

22.01.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Mislav Kolakušić iz hladovine relativne anonimnosti suca Trgovačkog suda pod svjetla reflektora dospio je još 2013., kada je ušao u otvoreni sukob s tadašnjim ministrom Slavkom Linićem. Otad je čest sugovornik medija, nastupa u televizijskim emisijama, kritizira lex Agrokor, isključen je iz stečaja Konzuma… Ova sudačka zvijezda, koja uskoro to neće biti jer mu zbog javnih istupanja prijeti oduzimanje sudačke časti, napokon se odlučila otvoreno baviti onime čime se već godinama periferno bavi - politikom. Kakve su Kolakušićeve šanse na političkoj sceni, za tportal procjenjuje politički analitičar Žarko Puhovski

Kolakušić je u posljednjoj emisiji HTV-a 'Nedjeljom u dva' kazao kako očekuje da će ga Državno sudbeno vijeće razriješiti sudačke dužnosti te da će, kada se to dogodi, zarađivati kruh u politici.

Političke ambicije ovog eksponiranog suca možda bi još imale neke podloge da u nedjelju nije otkrio još jedan detalj: bio je jako blizu da postane ministrom pravosuđa u prvoj vladi HDZ-a i Mosta. Vrbovao ga je, kaže, Tomislav Karamarko. 'Bilo je razgovora, pitanja. Ne direktnih, nego preko prijatelja. Pitali su me jesam li zainteresiran. Rekao sam da jesam', kazao je za ovu emisiju u kojoj je posljednjih godina gostovao čak tri puta.

Posljednji Kolakušićevi javni istupi bili su vezani za lex Agrokor, koji je žestoko kritizirao, a kritizirao je i same, do danas službeno, nepoznate autore tog zakona. Zbog tih istupa Konzum je u ožujku 2017. tražio njegovo izuzeće nakon što je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom dodijeljen njemu.

Kolakušić je postao ljubimac medija nakon što je 2013. u doba vlade Zorana Milanovića ušao u otvoreni rat s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem. Naime, vodeći predstečajnu nagodbu tvrtke Dalekovod, primijetio je neke neusklađenosti s Ustavom pa je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama poslao na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Dramatično je Kolakušić tada u mikrofone govorio kako su predstečajne nagodbe - pljačka stoljeća.

  • +19
Sva lica Mislava Kolakušića Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Linić mu nije ostao dužan i Kolakušićev istup nazvao je štetnim za investicije i gospodarstvo, govoreći kako suci nisu svete krave i tvrdeći da Kolakušić sve radi iz osobnih interesa.

Tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku Kolakušićeve su kritike vlasti došle kao naručene. Pozvao je Državno odvjetništvo da 'ozbiljno uzme u obzir sve što je sudac Kolakušić rekao o predstečajnim nagodbama'.

Sve to vrijeme Kolakušić je pokušao napraviti skok u karijeri. Posljednju odbijenicu primio je prošle godine, nakon što je predao kandidaturu za suca Ustavnog suda. Pokušao je biti i sucem Državnog sudbenog vijeća, onoga koje mu sada radi o glavi, i to 2015.

Kolakušiću je sudstvo očito dosadilo, a njegovi javni politički istupi dojadili su Državnom sudbenom vijeću koje protiv njega vodi postupak. On se već pomirio sa sudbinom i jasno mu je da je gotovo s njegovom sudačkom karijerom. No zato mu politička karijera tek počinje.

'Tri razloga zašto su Kolakušićevi dometi slabi'

Koji su dometi ovog televizičnog, a uskoro bivšeg suca, za tportal je analizirao politički analitičar Žarko Puhovski.

 

'Njegovi su dometi jako slabi iz tri razloga. Kao prvo, u politiku dolazi kao gubitnik koji se njome pokušao baviti unutar sudstva pa mu to nije uspjelo, za razliku od predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, kojem je to djelomično uspijevalo', kaže Puhovski, aludirajući na Ivana Turudića.

Kao drugi razlog Puhovski navodi činjenicu da je Kolakušić pregovarao o ministarskoj poziciji s Karamarkom. 'Osobno se vezao uz desničarsku političku opciju, a zastupa liberalne stavove, koji toj opciji nisu bliski. Treće, kao što je kod sudaca običaj, Kolakušić je previše samoljubiv, a političari se moraju naviknuti na to da dobivaju batine u javnoj raspravi. Suci su navikli biti gospoda kojoj se ništa ne smije reći, a u javnoj raspravi ponašaju se kao Crkva', smatra Puhovski.

U kojoj bi se Kolakušić stranci mogao naći? U HDZ-u ne, jer HDZ s kojim je razgovarao u doba Karamarka više ne postoji. 'Možda u ruiniranom HNS-u, no to je stranka koja bi teško mogla biti povezana sa sucem koji se borio protiv korupcije', dodaje Puhovski.

A Živi zid? 'Živi zid mogao bi prihvatiti svakoga, no ne vidim da bi Kolakušić mogao prihvatiti Živi zid', zaključuje.