BITKA ZA ZAGREB

Vrdoljak u stožeru Mrak Taritaš priznao: Sve je bio spin!

04.06.2017 u 19:11

Bionic
Reading

Nakon prvih izlaznih anketa objavljenih u 19 sati u stožeru Anke Mrak Taritaš su bili 'oprezno optimistični', no iza 21 sat kada je prema rezultatima DIP-a Milan Bandić bio više od pet posto ispred nje, u stožeru Anke Mrak Taritaš su svjesni da se prednost više ne može stići te je Vesna Pusić priznala poraz i čestitala Bandiću. Iako su između dva kruga pokušali mobilizirati birače, izlaznost je manja nego prije dva tjedna. Anka Mrak Taritaš kazala je da je zadovoljna jer je bilo teško tako se približiti Milanu Bandiću, dok je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak kazao da je sukob u stranci oko koalicije s HDZ-om isceniran

Mrak Taritaš i njezin tim rezultate nikad neizvjesnijih izbora za gradonačelnika Zagreba dočekuju u klubu pod imenom Klub u Hatzovoj ulici u centru Zagreba.

Nakon objave izlaznih anketa prema kojima Mrak Taritaš zaostaje za tri posto glasova, član njenog tima Igor Kolman kazao je da su 'oprezno optimistični'.

'Nismo ništa novog saznali. Znali smo da će biti tijesan rezultat. Sad oprezno optimistični čekamo prave rezultate. Bio je cilj povećati izlaznost. Teško je bilo očekivati da će baš svi koji su u prvom krugu glasali za osmero kandidata, glasati sada za dvoje kandidata. Svi koji su danas ostali doma, poručili su da ne žele promjene', poručio je.

Na pitanje je li zadovoljna rezultatom, počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je za njihovu kandidatkinju dobra samo pobjeda. 'Rezultati su u okviru statističke pogreške i bilo bi mi draže da je Anka Mrak Taritaš s gornje strane, da je ona u prednosti od tri posto', poručila je Pusić.

  • +12
Novinar tportala Ante Srzić u stožeru Anke Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Izrazila je žaljenje zbog niske izlaznosti jer smatra da tko god bude izabran za gradonačelnika, slaba izlaznost mu slabi legitimitet. Na upit tportala jesu li Mrak Taritaš naštetile priče o koaliciji između HDZ-a i HNS-a, rekla je da bi ako Anka Mrak pobijedi, rekli da su priče o koaliciji pomogle, a ako izgubi, da su joj naštetile. 'Treba čekati rezultate', poručila je.

U stožeru primjetno nedostaje predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji je pokrenuo cijelu priču o ulasku u Vladu Andreja Plenkovića, a koji je u prvome krugu već prije izlaznih anketa bio u stožeru svoje kandidatkinje.

U stožeru su i europarlamentarac HNS-a Jozo Radoš, saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, Sona Koenig i drugi.

Kandidat za dogradonačelnika Dario Čepo kazao je za tportal: 'Zadovoljni smo, očekivali smo da će rezultat biti tijesan zato što je Milan Bandić tako formirao svoju klijentelističku mrežu koja njega podupire. Očekivali smo da će se dio birača možda osjetiti ugroženo spinovima i napisima o HDZ-u i HNS-u.' Čepo vjeruje u preokret, kaže da čeka rezultate DIP-a i da nema razloga da sve bude pesimistično.

Anka Mrak Taritaš nešto prije 20 sati stigla je u stožer, dočekana je burnim pljeskom simpatizera. Po dolasku je dala izjavu. Rekla je da je jako zadovoljna rezultatima jer nije bilo lako približiti se Milanu Bandiću, ali, naravno, očekuje pobjedu.

U isto vrijeme stigao je i dugo iščekivani Ivan Vrdoljak, predsjednik stranke. Pozdravili su se i poljubili.

Vrdoljak je oduševljen rezultatom Anke Mrak Taritaš, kaže da je sve bio spin i ako izgubi s par stotina glasova, da će to biti velika pobjeda jer se nitko nikada nije tako približio Bandiću.

Ova priča oko koalicije s HDZ-om je bio spin i da se Mrak Taritaš odmakne od stranke i da Mrak Taritaš pridobije glasače nezavisnih kandidata koji su otpali u prvom krugu.

Na izričito pitanje hoće li biti koalicije s HDZ-om, Vrdoljak je kazao da će se o tome odlučivati u utorak na tijelima stranke i da će sam predložiti da se u koaliciju ne ide.

U stožer su stigli SDP-ovci Peđa Grbin i Mirando Mrsić koji je rekao da je šteta što Zagrepčani nisu izabrali promjene. Opet je kritizirao šefa SDP-a Davora Bernardića kazavši da se SDP mora mijenjati, da mora znati kuda ide jer je očito da ovo nije dobar smjer. Na upit ima li on ambiciju biti predsjednik SDP-a, nije htio izričito odgovoriti.

Podsjetimo, Mrak Taritaš, kojoj su predizborne ankete predviđale nekoliko posto slabiji rezultat od Milana Bandića, nekoliko dana prije drugog kruga izbora našla se u središtu političke zavrzlame na nacionalnoj razini.

Sve glasnije spekulacije da bi HNS slijedećeg tjedna mogao spasiti HDZ od novih parlamentarnih izbora ulaskom u Vladu Andreja Plenkovića, dovele su do toga da je Anka Mrak Taritaš dala predsjedniku stranke Ivanu Vrdoljaku ultimatum: ili HDZ ili ja. Jasno je dala do znanja da u bilo kakvoj kombinaciji s HDZ-om ne misli sudjelovati.