SAD

Senatorica Klobuchar se povlači iz potpredsjedničke utrke: 'Trenutak za tamnoputu kandidatkinju'

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2020 10:26
  • Objavljeno 19.06.2020 u 09:40
Amy Klobuchar

Amy Klobuchar

Izvor: Profimedia / Autor: REX / Shutterstock Editorial

Američka senatorica Amy Klobuchar povukla se u četvrtak iz kruga potencijalnih potpredsjedničkih kandidata demokrata Joea Bidena te je poručila kako povijesni trenutak zahtijeva da demokratski potpredsjednički kandidat po prvi puta bude žena koja nije bjelkinja

'Ovo je trenutak da postavimo ženu koja nije bjelkinja ('woman of color'), a ima tako puno iznimno kvalificiranih žena', kazala je u intervjuu za MSNBC. 'Ako želite odmah izliječiti naciju (…) - ovo je sigurno pravi način za to', dodala je.

Klobuchar je rekla da je razgovarala sinoć o tome s Bidenom.

Biden, koji će se suočiti s Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 3. studenog, pod pritiskom je da izabere crnkinju za potpredsjedničku kandidatkinju, uslijed rasnih tenzija nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom privođenja, nakon čega su izbili veliki prosvjedi širom SAD-a.

Biden je obećao izabrati ženu, a nekoliko tamnoputih žena spominje se u tom kontekstu, uključujući senatoricu Kamalu Harris i zastupnicu u Zastupničkom domu Val Demings.

Neki afroamerički vođe i aktivisti poručili su da bi crna potpredsjednička kandidatkinja pokazala afroameričkim glasačima, ključnoj komponenti demokratske baze, da je Biden predan adresiranju problema poput reforme kaznenog pravosuđa i policijskog prekoračivanja ovlasti.

Na prošlim predsjedničkim izborima manje od 10 posto Afroamerikanaca glasalo je za Donalda Trumpa, dok je Bidenova popularnost kod Afroamerikanaca bila ključna za njegovu pobjedu na demokratskim predizborima.

Senatorica Minnesote Klobuchar, koja ima i slovensko podrijetlo, prethodno je bila tužiteljica okruga koji uključuje Minneapolis, u kojemu je ubijen Floyd.

Klobuchar je bila tužiteljica 2006. kada je policajac Derek Chauvin, koji je gotovo devet minuta koljenom pritiskao Floydov vrat, nakon čega je ovaj umro, bio umiješan u ubojstvo Afroamerikanca koji je prethodno nožem izbo nekoliko ljudi.

Pojavile su se navodi da je upravo Klobuchar imala ulogu u odbacivanju optužbi protiv Chauvina, što ona odbacuje. Žene su do sada samo dva puta bile potpredsjednički kandidati dvaju najvećih američkih stranaka.

Geraldine Ferraro je bila potpredsjednički kandidat demokrata Waltera Mondalea, kojeg je 1984. porazio republikanac Ronald Reagan, dok je republikanka Sarah Palin bila 2008. potpredsjednički kandidat Johna McCaina koji je izgubio od Baracka Obame.