OPTUŽBE SU ODBAČENE

Klimatski aktivisti optužili njemačku vladu za povrede zakona o zaštiti klime

17.07.2023 u 19:10

Bionic
Reading

Njemačka vlada odbacila je u ponedjeljak optužbe klimatskih aktivista koji vladi predbacuju povredu zakona o zaštiti klime

'Mi odbacujemo optužbe po kojima vlada nije predstavila dodatne mjere za zaštitu klime', rekao je ministar prometa Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka FDP). On je objasnio da je ministarstvo prometa još u lipnju, kako nalaže zakon, predstavila dodatne mjere u sektoru prometa. 'Ministarstvo je ispunilo sve obveze prema zakonu', rekao je Wissing.

Prije toga je jedna glasnogovornica njemačke vlade rekla kako 'ne može podijeliti mišljenje da je vlada prekršila zakon'.

Udruga za zaštitu klime Klimatski savez Njemačke je njemačkoj vladi predbacila kršenje zakona zbog toga što, kako se navodi u priopćenju, nije predstavila dodatne mjere za smanjenje emisija ugljikovog dioksida za što je zakonski rok bio do sredine srpnja.

Glasnogovornica Klimatskog saveza Njemačke Stefanie Langkamp rekla je kako njemačka vlada pravno gledano možda i je ispunila zakonske rokove ali da usprkos tomu 'ne ispunjava ciljeve u sektoru klimatske zaštite'. 'Svakom daljnjom povredom zakona i svakim daljnjim propustom da se održe zakonom obvezujući klimatski ciljevi će biti skuplje i teže suprotstaviti se klimatskim promjenama', rekla je Langkamp.

Koalicijskog partnera iz FDP-a je kritizirala i političarka stranke Zeleni Lisa Badum. 'Ministarstvo prometa iznova nije predstavilo mjere kojim bi se jamčilo ispunjavanje klimatskih ciljeva do 2030.', priopćila je Badum.

Ekološki aktivisti iz pokreta Fridays for Future su iznova od vlade zatražili uvođenje mjere, posebice u prometnom sektoru, koje bi pozitivno utjecale na zaustavljanje klimatskih promjena. U te mjere spada i ograničenje brzine na njemačkim autocestama na 120km na sat kao i dodatna ulaganja u javni gradski prijevoz i infrastrukturu za bicikliste.