TEST ZA NOVU VLAST

Kineski novinari premijerno u štrajku zbog cenzure!

07.01.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Novinari kineskog tjednika Southern Weekly stupili su u štrajk, prosvjedujući protiv cenzure. Za takvu akciju, nezapamćenu u Kini, zaslužna je novogodišnja poruka tjednika s pozivom na reforme, koju su državni propagandisti izmijenili po receptu Komunističke partije

Novinari su u dva navrata pismeno zatražili ostavku regionalnog dužnosnika zaduženog za propagandu. Drugi sukob izbio je oko kontrole nad internetskim stranicama tjednika.

Čitatelji Southern Weekleya, koji je među najcjenjenijima u Kini, okupili su se pred redakcijom u gradu Guangzhou kako bi izrazili podršku pobunjenim novinarima.

'Želimo slobodu tiska, ustavnost i demokraciju', pisalo je, između ostalog, na transparentima.

Kineski mediji pod strogim su nadzorom tzv. odjela za propagandu koji često mijenjaju sadržaj i usklađuju ga s partijskom politikom.

Southern Weekly poznat je po odličnom istraživačkom novinarstvu koje često testira slobodu govora, izvještava BBC-jev dopisnik iz Pekinga.

Štrajk je izbio nakon što je novogodišnja poruka u kojoj se tražilo poštivanje ustava promijenjena u počast Komunističkoj partiji. Novinari su zatražili ostavku Tuoa Zhena, šefa propagande regije Guangdong, optužujući ga za diktatorsko ponašanje u eri 'rastuće otvorenosti'.

U dva otvorena pisma, 35 prominentnih bivših djelatnika Southern Weekleya i 50 vježbenika zatražili su Zhenovu ostavku, tvrdeći da je njegov potez 'sirovo' miješanje u uređivačku politiku tjednika.

U nedjelju navečer, sa službenog bloga tjednika opovrgnuto je da je novogodišnji uvodnik cenzuriran.

Uredništvo i novinari stupili su u štrajk, ističući da je tjednik pod pritiskom vlasti. BBC-jev dopisnik javlja da je štrajk u Southern Weeklyju, prema dostupnim informacijama, prvi takav okršaj između medijskih djelatnika i partijskih službenika.

Način na koji će se sukob razriješiti bit će ključni test za novo kinesko rukovodstvo, ustoličeno prije svega dva mjeseca na čelo države u kojoj se državno čelništvo mijenja svakih deset godina.