sukob

Kina zabranila pojedincima da kao turisti putuju na Tajvan

31.07.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Kina je u sukobu s Tajvanom posegnula za oružjem turizma i od četvrtka će svojim građanima zabraniti da pojedinačno putuju na taj otok, što je tamošnja stranka na vlasti nazvala 'političkim pritiskom'

Kinesko ministarstvo kulture i turizma objavilo je u srijedu na svojoj mrežnoj stranici da od 1. kolovoza više neće izdavati propusnice turistima koji putuju u vlastitom aranžmanu "zbog trenutačnih odnosa koji vladaju između dviju obala".

Napetost vlada između kontinentalne Kine i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen koja od svog dolaska na vlast 2016. odbija priznati načelo jedinstva otoka i kontinenta u sastavu jedne Kine, što zahtijeva Peking.

Narodna Republika Kina smatra Tajvan svojom pokrajinom. No teritorijem upravlja suparnički režim koji se onamo sklonio pošto su 1949. komunisti preuzeli vlast na kontinentu, nakon kineskog građanskog rata.

Ciljajući turizam Peking, čini se, želi zadati udarac već oslabljeloj tajvanskoj ekonomiji i tako destabilizirati Tsai Ing-wen čija je stranka (DDP, Demokratska naprednjačka stranka) poznata po svojoj politici koja zagovara neovisnost otoka.

Na idućim predsjedničkim izborima 2020. protukandidat Tsai bit će Han Kuo-yu, kandidat Kuomintanga, stranke koja se zauzima za pragmatično približavanje kontinentalnoj Kini.

Nakon neočekivane odluke Pekinga, Tajvan je u srijedu reagirao.

Turistički ured je rekao da "žali" zbog zabrane pojedinačnih putovanja, izrazivši nadu da će se oni "brzo nastaviti" te da im "politički čimbenici ne smiju biti zapreka".

"Tajvan neće popustiti političkom pritisku i širom će otvoriti ruke većem broju turista iz još većeg broja zemalja", navodi DDP u priopćenju kritizirajući "autoritarni režim" u Pekingu.

Kontinentalna Kina već nekoliko godina dopušta stanovnicima 47 gradova da zatraže propusnicu s kojom mogu pojedinačno posjetiti Tajvan.

Taj otok koji se nekad zvao Formoza, a ima 23 milijuna stanovnika, većinom pripadnika etničke zajednice Han, kao u kontinentalnoj Kini, Ujedinjeni narodi ne priznaju kao neovisnu državu. Peking redovito prijeti da će primijeniti silu proglasi li Taipei službeno neovisnost.