pretekla tursku

Kina ove godine uhitila više novinara nego ijedna druga zemlja

11.12.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Kina je ove godine uhitila najmanje 48 novinara, više nego ijedna druga zemlja, zamijenivši Tursku na prvom mjestu toga popisa kao najsurovija zemlja prema toj profesiji, objavio je u srijedu Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Najmanje 250 novinara uhićeno je širom svijeta ove godine, kaže se u izvješću, koje odbor objavljuje svake godine. Prošle godine ukupno ih je uhićeno 255, dodaje izvješće.

U Kini se broj povećao u odnosu na prošlu godinu za jedan. Izvješće zamjećuje da "broj postojano raste otkad je predsjednik Xi Jinping učvrstio političku kontrolu nad zemljom i pokrenuo žešću kontrolu nad medijima".

U izvješću se posebno ističe provincija Xinjiang u kojoj je milijun članova muslimanskih etničkih skupina internirano u logore, što je "dovelo do uhićenja desetaka novinara, među kojima i nekih koji su već bili u zatvoru za novinarski rad ranijih godina".

Upitana o tom izvješću na redovitoj novinskoj konferenciji u Pekingu, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je rekla da CPJ nema nikakav kredibilitet.

"Možete biti sretni što radite u Pekingu a ne u Washingtonu", poručila je novinarima.

Turska je ove godine uhitila 47 novinara, manje nego prošle godine kad ih je bilo 68. Saudijska Arabija i Egipat po 26, Eritreja 16, Vijetnam 12 i Iran jedanaest, dodaje izvješće.

U njemu se naglašava da su "autoritarizam, nestabilnost i prosvjedi" ove godine doveli do povećanja broja uhićenih novinara na Bliskoj istoku.

Oko 8 posto zatvorenih novinara bile su žene, što je pad u odnosu na 2018. kad ih je bilo 13 posto.

Novinari su najviše završavali u zatvoru zbog praćenja politike, ljudskih prava i korupcije.