Jurica savjetuje

Keramički ili klasični noževi

19.04.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Šefu kuhinje je oštar nož alfa i omega. Rezanje, ukrašavanje, filetiranje i sjeckanje postaju užitak kada nož glatko prolazi namirnicama. Da li su keramički noževi uistinu vrijedan saveznik u kuhinji ili tek pomodni ukras? Pročitajte što Jurica savjetuje

Dobro jelo počinje pripremom. Kvalitetne namirnice, ljubav prema kuhanju (ili prema osobi kojoj kuhate), ali i dobri uvjeti u kuhinji će olakšati kuhanje, učiniti ga zabavnim i na kraju uroditi mirisnim obrokom koji može zauvijek ostati u sjećanju.

Kvalitetan nož je glavni alat svakog profesionalnog kuhara, a trebao bi i vama postati dijelom svakodnevice želite li kuhati brže i laganije. Isto vrijedi i za sve one koji se smatraju vrsnim šefovima vlastitih kuhinja. Dobar ne znači nužno i skup nož od nekoliko stotina i više kuna. Ipak, tu analogiju bismo djelomice mogli ovdje primijeniti. Kvalitetno izrađena oštrica će ostati takvom godinama bez potrebe za brušenjem i vraćanjem stare slave. Sjećate se japanskih noževa od nehrđajućeg čelika kao ”gratis” poklona u tv prodaji? E pa nije sunce sve što sja na obroncima zemlje izlazećeg sunca... ponešto je i radijacija.

Crni humor na stranu, potrebno je čitati sitna slova i formulacije riječi na pakiranjima noževa. Ako je nešto izrađeno japanskom metodom ili aparatima, ne znači da je pod A) napravljeno u Japanu, B) dobiveno od sirovina iste mineralne kvalitete, C) da će oštrica dugo trajati.

Zadnjih nekoliko godina sve veću ulogu u kuhinjama kućanstava, ali i restorana zauzimaju keramički noževi. Na prvi tren zvuče kao egzotične igračke bogatih, no to je daleko od istine.Prave se od cirkonij oksida i mogu biti črvšći od dijamanata. Unatrag dvije-tri godine ih se može kupiti u tri boje – bijela, siva i crna. Boja ne označava čvrstoću i otpornost. Najveća prednost naspram klasičnih je u tome da oštrice ovih noževa traju godinama i daleko su oštrije. Koristite li ga kod kuće, keramički nož će otupjeti tek kroz tri do pet godina.

Upravo zato su idealni za rezanje; njima ćete ručno uspjeti izrezati najtanje kriške dosad.Iako su čvršći od klasičnih, keramički noževi su zato krhki i dakle ranjiviji ako padnu, a otvaranje konzervi i slična upotreba kada je potrebno nož zaokrenuti, saviti ili njime strugati ne dolazi u obzir. Ne bi ga trebalo ni izlagati visokim hladnim/vrućim temperaturama (i promjenama) jer može pući. Nisu toliko svestrani poput klasičnih od nehrđajućeg čelika i načelno imaju nekoliko granica kojih se moramo držati. Trebamo ih čuvati od padova i s njima ne smijemo rezati zamrznutu hranu ili kosti. Ovo su, naglasit ću još jednom, urnebesno oštri noževi za obradu voća, povrća, svih vrsta mesa koje nemaju kosti, kao i za filetiranje ribe te rezanje kruha. Finese oko ukrašavanja prije serviranja postaju gušt.

Moderna tehnologija svakih nekoliko godina izbacuje sve kvalitetnije i svestranije keramičke noževe – ako naiđete na keramički nož na čijem pakiranju piše da se ne bi smjelo rezati tvrđe sireve, radi se o proizvodu starije generacije, tj. metode izrade.Vrlo su lagani i načelno odlično izbalansiranih drški, čime se ruka znatno manje zamara kod dugotrajnijih rezanja. Preporučaju se ljudima s bolestima mišića ili zglobova Ako vam se u trgovini jedan učinio prelaganim i lošim za kontrolu, to je samo varka jer smo naučeni na teže metalne.

Ono što mi se najviše sviđa kod keramičkih noževa jest njihova kemijska inercija. To bi značilo da oni neće promijeniti kemijsku strukturu rezane hrane i da neće doći do oksidacije, što je slučaj s klasičnim noževima čije mikroskopske čestice mogu zagaditi hranu koja ih svojom sturkturom nagriza. Kiselije namirnice neće promijeniti boju kada ih režete keramikom. Uz to, upravo zbog gustoće keramike, ovi noževi neće prenijeti miris, okus ili čestice među hranom. Nakon rezanja češnjaka nož možete lagano isplahnuti i odmah narezati ananas ili krušku. Svakako ih koristite ako imate problema s alergijama na hranu!

Keramički noževi s godinama neće promijeniti izgled, neće zahrđati ili imati mrlje. Uvijek će izgledati kao novi, a to je bitno, složit ćete se, i za vizualan dojam bilo da servirate noževe uz nareske ili čak i kao ukras u kuhinji. Možete ih odnijeti u vikendicu na obali ili brod, ovi malci su savršeni za morske uvjete.Perite ih isto kao i noževe od nehrđajućeg čelika, ručno u blagoj sapunici pa čak i ako na pakiranju piše da smiju u perilicu. Sve bitnije noževe perem ručno čime produžujem vijek ošrice. Spremajte ih odvojene od metalnih noževa, a najbolje u kutijama u kojima ste ih kupili ili pripadajućim navlakama. U stvari, to pravilo vrijedi i za klasične noževe, tako da nema iznimke.

Neki proizvođači će u inozemstvu pružiti uslugu sevisiranja keramičkog noža ukoliko mu je otišao vrh zbog pada, no to kod nas s uvoznicima još nije slučaj. Kvalitetan keramički nož bi ipak trebao preživjeti pad s kuhinjskog elementa.Pristupačne i kvalitetne noževe od keramike možete kupiti u poznatom švedskom lancu trgovina namještaja i kućnih potrepština. Neću ih imenovati... ;)Nož od nehrđajućeg čelika će još dugo držati glavnu ulogu, ali keramički ga sve brže dostiže. Na tržištu su sve prisutniji i ostali alati poput škara, sjeckalica, ribeža i začinskih mlinova s keramičkim oštricama.. Kupite bar jedan i nećete požaliti.