zaštita tankera

Katar i Kuvajt pridružuju se američkoj pomorskoj koaliciji u Zaljevu, a Nizozemska Francuskoj

25.11.2019 u 20:21

Bionic
Reading

Katar i Kuvajt rekli su Washingtonu da će se pridružiti američkoj pomorskoj koaliciji u Perzijskom zaljevu koja bi trebala štititi naftne tankere, rekao je glavni zapovjednik američke koalicije u ponedjeljak, dok će se Nizozemska pridružiti francuskoj misiji, tvrdi nizozemska agencija ANP

Međunarodna pomorska koalicija (IMSC) započela je s djelovanjem u Bahrainu početkom mjeseca, nakon niza napada ranije ove godine koji su pojačali rizik prekidanja izvoza nafte kroz Hormuški tjesnac.

SAD za te napade optužuje Iran, što Teheran odbacuje.

"Katar i Kuvajt su nam već rekli da će se pridružiti, tako da je samo pitanje vremena", rekao je američki pukovnik John Conklin, načelnik stožera koalicije.

Conklin je kazao kako se očekuje da će Katar i Kuvajt pružiti patrolne brodove.

SAD je razgovarao s Kanadom o pridruženju inicijativi, kazao je Conklin na putu za Bliski istok s načelnikom glavnog stožera američke vojske generalom Markom Mileyom koji je u ponedjeljak stigao u Saudijsku Arabiju.

Albanija, Australija, Bahrain, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija pridružili su se američkoj koaliciji.

Nizozemska se pridružuje francuskoj alternativi

Nizozemska novinska agencija ANP objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore iz vlade, da će Nizozemska, od siječnja, šest mjeseci sudjelovati u francuskoj misiji.

Francuska se odbila priključiti američkoj koaliciji te želi formirati europsku alternativu.

Francuski ministrica obrane Florence Parly rekla je u subotu da bi misija mogla započeti početkom iduće godine te da će oko 10 europskih i ne-europskih vlada sudjelovati u koaliciji kad dobiju odobrenje parlamenta.

Parly nije rekla koje su to zemlje.

Nizozemska vlada će u petak objaviti formalno pristupanje koaliciji, tvrdi ANP.

Danska, Italija i Španjolska su među zemljama koje su prethodno izrazile interes za sudjelovanjem u francuskoj koaliciji.