TERITORIJALNI PREUSTROJ

Karamarko raspiruje sukob s Mostom, Grmoja mu spušta

13.04.2016 u 17:00

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, kontinuirano raspiruje sukob HDZ-a i Mosta oko reforme lokalne i regionalne samouprave. Gostujući jutros u emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija, poručio je da se nikako neće složiti s Mostom oko smanjenja broja županija - podsjetimo, smanjenje broja županija bilo je jedno od ključnih predizbornih obećanja mostaša. HDZ ne pušta županije, a dopredsjednik i medijski koordinator Mosta Nikola Grmoja preko tportala poručuje: broj županija, općina i gradova treba svesti u realne okvire

Za razliku od SDP-a, HDZ se od samih početaka pregovora s Mostom u procesu formiranja Vlade protivio zahtjevu Mosta da se smanji broj županija. Božo Petrov, štoviše, u javnim se istupima zalagao za ukidanje županija i regionalizaciju Hrvatske, predlažući 'između tri i pet' regija. To pitanje između partnera nikad zapravo nije u potpunosti riješeno, pa su obje strane nastavile u javnosti drviti po svome.

I nakon što je Most odustao od formiranja vlasti sa SDP-om i objeručke prihvatio mandatara Tihomira Oreškovića, Petrov je naglašavao da Most i dalje inzistira na smanjenju broja županija. Karamarko je, s druge strane, naglašavao da ukidanja županija i regionalizacije Hrvatske neće biti, kako zbog novih troškova tako i zbog opasnosti od 'nekih podjela koje su davno apsolvirane'.

Karamarko je danas, braneći županije koje se u široj javnosti doživljavaju kao utočište stranačkih uhljeba, još jednom pokazao zube svojim partnerima.

'Oko županija nećemo se nikako složiti. One su oko 2,9 posto troška državnog proračuna, mogu se digitalizirati i racionalizirati, ali njihov broj se neće smanjivati', poručio je. Smatra i da njihov broj neće biti važan jednom kad ojačaju gospodarstvo i proračun, kad se otvori više radnih mjesta.

Grmoja: Administracija se svakako mora smanjiti

U reakciji za tportal, Nikola Grmoja poručuje da se Most i dalje zalaže za reformu javne i lokalne uprave, podsjećajući da je u tijeku detaljna analiza postojećeg stanja, nakon koje će se, najavio je, vjerojatno još ove godine krenuti s prijedlogom promjena postojećeg stanja.

'Analiza će pokazati treba li ići u teritorijalni preustroj ukidanjem, spajanjem ili zadržavanjem istog broja županija. Ističemo kako je pored županija još veći teret za proračun ogroman broj općina (više od 400) te gradova (više od 120). Stav Mosta je taj da se tolika administracija svakako mora smanjiti, a broj županija, općina i gradova svesti u realne okvire', naveo je Grmoja.

U iščekivanju rasprave HDZ-a i Mosta o tome što su realni okviri, podsjetimo da je novi ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić (HDZ), donedavni predsjednik Hrvatske zajednice županija, u jednom od svojih prvih intervjua rekao da se za njegova mandata ne treba očekivati smanjivanje broja županija. No ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, na izravno pitanje RTL-a hoće li Hrvatska imati manje županija, odnosno hoće li se ići u njihovo okrupnjivanje, odgovorila je potvrdno. 'Da. Dakle, Hrvatska je relativno mala zemlja, a veliki je broj lokalnih jedinica. Hrvatska je izuzetno fragmentirana zemlja i sasvim sigurno treba napraviti optimalan organizacijski i teritorijalni ustroj', kazala je Jurlina Alibegović.