RAZGOVOR S KLIMANOM

Karamarko: Pauletića je birao Most, ne vjerujem da je ksenofob

26.02.2016 u 17:15

Bionic
Reading

Milijan Brkić treba još razgovarati s premijerom Tihomirom Oreškovićem i proći proceduru, ustvrdio je govoreći o svojem kandidatu za ministra branitelja šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u Trogiru. Uoči svečanog obilježavanja 26. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice Splitsko - dalmatinske županije ponukan novinarskim pitanjima Karamarko se osvrnuo i na slučaj zamjenika HDZ-ov ministra turizma Roberta Pauletića rekavši da je njega izabrao Most, ali da ne vjeruje da je dotični ksenofob, a opleo je opet i po šefu SDP-a Zoranu Milanoviću nazvavši ga notornim gubitnikom o kojemu je svoje danas rekla i Europska komisija

Zašto Karamarko toliko zagovara smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića da je jučer čak javno upozorio 'gospodina premijera' čiji se supotpis za razrješenje čeka 'jer je uzeo vrijeme da razmisli, a ono istječe', no potpisa još nema, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade upitan na što je mislio kad je rekao kako ima indicija da je SOA kršila zakon, ustvrdio je opet kako ima indicija da je 'ta služba korištena u političke stranačke svrhe i da je vladajuća struktura koristila neke segmente službe za interese stranke'.

Na pitanje ima li indicije da se pratilo i prisluškivalo Milijana Brkića, HDZ-ova kandidata za ministra branitelja i glavnog stranačkog tajnika te jednog od njegovih najbližih suradnika, Karamarko je samo rekao: 'Bilo je tu svega'.

A hoće li Brkić na kraju biti ministar branitelja ili neće, Karamarko, čiju je izjavu uživo prenosila N1 televizija, nije previše komentirao dok je tvrdnju da Most ima svojega kandidata odbio. 'Tu smo uskladili sve. Ostaje još da Brkić razgovara s premijerom i da prođe proceduru kao svi kandidati za ministra. Mi s Mostom imamo jedan dobar odnos. Nije to romantičan odnos, ali sve rješavamo. Mislim da je gospodin Brkić kandidat i nas i njih', uvjeren je Karamarko, koji je, podsjetimo, Brkićevu kandidaturu obznanio dok je premijer Tihomir Orešković bio u Londonu.

Premijer s Brkićem još uvijek nije razgovarao, a i ovih dana možda ima prečeg posla, naime, kako je pokazalo izvješće Europske komisije, ekonomska klima u Hrvatskoj znatno je pogoršana i prijete korektivne mjere što je Karamarko iskoristio za novi napad na šefa SDP-a i bivšeg premijera Zorana Milanovića. 'Bivša vlast je danas dobila potvrdu i svjedodžbu za svoj četverogodišnji rad. Nažalost zbog njih bi Hrvatska mogla dobiti po nosu. Toliko su se hvalili, a doveli su Hrvatsku na rub propasti', kazao je šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade koja, tvrdi, 'ima znanja provesti mjere da brzo otvorimo tržište rada i kapitala, putove investicijama i radna mjesta'.

Upitan za razmjenu teških riječi s Milanovićem, Karamarko je ustvrdio da je Milanović taj koristi tešku retoriku i opisao ju 'teškom i skoro prostačkom', a premda je kazao da 'na nju zapravo nema smisla odgovarati', odmah je dodao da je 'Milanović notorni gubitnik' te da je 'danas i Europska komisija rekla tko je on i to je danas bila osobna iskaznica njega i njegove nesposobne Vlade. Jedino što mu je preostalo je agresija, pokušaj da osvoji još jedan mandat na čelu SDP-a', kazao je Karamarko i priznao: 'Ja bih vrlo rado da pobijedi u SDP-u jer on je naš najveći pomagač'.

'Oni su sada prošlost', kazao je Karamarko i zahvalio, doduše ne Mostu ili biračima, nego bogu te zaključio: 'Pred nama je budućnost i zadaća da se borimo za budućnost naše djece'. Što se pak tiče unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Karamarako je kazao da je procedura već počela i da će oni biti u travnju ili svibnju, i to po načelu jedan član, jedan glas.

S druge strane, Karamarko je najavio i da će razgovarati s HDZ-ovim ministrom turizma Antonom Klimanom čiji je zamjenik po izboru Mosta Robert Pauletić još jedan iz galerije nove vladajuće garniture koji je zaradio brojne kritike u javnosti zbog svojih uvredljivih stavova o Srbima i Japancima te činjenici da je napisao tekst o izmišljenom atentatu na za ratni zločin optuženog Branimira Glavaša.

Pauletić je danas na temu svojih izjava vezanih uz spomenute (ne)poželjne turiste pred novinarima nastojao umanjiti štetu pa tvrdi da je sve to satirično prikazao i još se k tome nekako nastojao uspoređivati s Miljenkom Smojom, no Karamarko ga, kako sam reče, nije slušao. Ipak, uz opetovanu opasku da je Pauletića u Ministarstvo doveo Most, prvi potpredsjednik Vlade rekao je kako 'ne vjeruje da je Pauletić ksenofob kako piše tamo'.

Napomenuo je pritom da će sigurno provjeriti o kakvoj se osobi radi, ali i da Pauletić mora objasniti svoje stavove, a da ono što on zna o tom gospodinu, jest da je putopisac i putnik, a Hrvatska je zemlja koja poziva sve ljude. 'Živimo od turizma, a i sami volimo ići u sve kutke svijeta. Vidjet ću s ministrom turizma Klimanom o kakvom je kandidatu riječ', poručio je Karamarko.

Šef HDZ-a je osudio i napad na opata franjevačkog samostana u vojvođanskom mjestu Baču Josipa Špehara, koji je teško pretučen te je izrazio očekivanje da će srbijanske vlasti pronaći počinitelje.

'Osuđujem takav čin nasilja prema svećeniku i očekujem od srbijanskih tijela da što prije nađu počinitelja i da odgovore što se dogodilo jer to je ono što se ne smije događati', rekao je Karamarko i dodao kako želi vjerovati da motiv napada na svećenika nije motiviran njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću hrvatskom narodu i rimokatoličkoj vjeri.

Podsjetimo, Špehar je napadnut i pretučen u noći s četvrtka na petak te je s teškim ozljedama glave i tijela, prevezen u Klinički centar u Novom Sadu, a prema prvim informacijama iz policije, cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija, među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi vrijedni predmeti.