POČINJE TREĆI KRUG KONZULTACIJA

Karamarko i Milanović zajedno na Pantovčaku

14.12.2015 u 07:00

Konzultacije Milanovića i Karamarka s predsjednicom RH zatvorene za medije

Izvor: tportal.hr / Autor: Davor Puklavec, Patrik Macek, Željko Lukunić/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslijepodne će započeti treći krug konzultacija o mandataru Vlade, a ovaj put je čelnike Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, pozvala u isto vrijeme. Prije tog sastanka predsjednica razgovara s pet ustavnih stručnjaka i profesora ustavnog prava

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko nakon prošlog ponedjeljka, kada ih je za zajednički stol priveo Most, ponovno bi se zajedno trebali naći na sastanku na koji ih je ovaj put pozvala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Sastankom u 14 sati započet će i treći krug konzultacija o mandataru Vlade. Razgovori predsjednice s drugim saborskim zastupnicima i strankama predviđeni su za utorak.

No prije sastanka s liderima dviju najvećih stranaka predsjednica je u 11 sati započela razgovor s profesorima ustavnog prava s četiri hrvatska sveučilišta - Brankom Smerdelom iz Zagreba, Arsenom Bačićem iz Splita, Zvonimirom Laucom i Matom Palićem iz Osijeka te Sanjom Barić iz Rijeke.

Oba sastanka u ponedjeljak su zatvorena za javnost, a nastavak konzultacija s ostalim parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima bit će u utorak, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, a u dva kruga konzultacija nitko na Pantovčak nije došao s dokazom potpore 76 izabranih zastupnika da sastavi Vladu.

Pretpostavlja se da će Grabar Kitarović razgovarati s profesorima o tome što kao predsjednica može i kada učiniti ako i dalje nitko ne bude imao dovoljnu potporu da bude mandatar Vlade, a nije ni konstituiran Hrvatski sabor, odnosno može li ona i u kojem trenutku raspisati nove izbore.