TPORTAL DOZNAJE

Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj!

06.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, ozloglašeni Kapetan Dragan, ovog tjedna bit će izručen Hrvatskoj i njegovo pojavljivanje u Splitu očekuje se u četvrtak, 9. srpnja u jutarnjim satima, doznaje tportal

Na splitskom Županijskom sudu obavljaju se pripreme za prihvat optuženog ratnog zločinca koji je u australskom pritvoru proveo gotovo devet godina pokušavajući izbjeći izručenje i suočavanje s istragom oko ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Vasiljkoviću je prošlog mjeseca dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti, splitski odvjetnik Darko Stanić, inače partner iz nekadašnjeg zajedničkog odvjetničkog ureda s Evelinom Tonkovićem, današnjim zamjenikom ministra unutarnjih poslova. Stanić je vrlo iskusan upravo na području ratnih zločina jer je branio jednog od optuženih u 'slučaju Lora', ali i pripadnike JNA optužene za zločine nad civilima. Ima i podužu listu referenci u najtežim kaznenim predmetima.

Upravo izbor Vasiljkovićevog odvjetnika izazvao je probleme na Županijskom sudu u Splitu jer je više splitskih odvjetnika odbilo zastupati ga, dok se Borivoj Milošević - koji je nakratko bio imenovan - vrlo brzo ispričao zbog planiranog godišnjeg odmora. Sam Vasiljković je u razgovoru za srpske medije izjavio da su mu čak dva hrvatska odvjetnika otkazala punomoć, te da je jedan od njih primio ozbiljne prijetnje svojoj obitelji.

Kako doznajemo, još uvijek je otvorena mogućnost da ga umjesto Stanića zastupa neki drugi odvjetnik jer kao australski državljanin on ima pravo na plaćenu obranu pred hrvatskim sudom.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima u četvrtak ujutro Vasiljković bi trebao biti predan splitskom županijskom državnom odvjetništvu koje protiv njega vodi istragu. Ondje će ga ispitati istražitelji koji bi potom trebali zatražiti da mu se odredi istražni zatvor, u kojemu bi čekao suđenje.

Po ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi ga u Hrvatsku trebali dovesti naoružani hrvatski policajci koji bi trebali biti s njim tijekom leta.


Splitsko tužiteljstvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i zapovjednik 'Jedinice za posebne namjene' i 'Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa' kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce, a pored toga i izvršio prvu oružanu akciju nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti napadom na policijsku postaju u Glini. Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Istraga je naknadno proširena i zbog sumnje u njegove ratne zločine protiv zarobljenika i civila na području Knina.
Uhićen je u australskom Perthu još 2006., gdje je živio pod imenom Daniel Snedden i radio kao instruktor golfa.