ribarska statistika

Kaos na pomolu: Znate li koliko ribara uopće operira u Piranskom zaljevu?

29.08.2017 u 22:51

Bionic
Reading

Svake godine u jesen hrvatsko-slovenski pogranični pojas na moru preplavljuju ribarski brodovi u lovu na švoje, kako u Istri zovu ribu list. Sezona lova na tu gurmansku poslasticu traje sve do zime, što znači da će gužva u Savudrijskoj vali, dokle tada potegnu i ribari iz Kvarnerskog zaljeva, potrajati idućih nekoliko mjeseci. Koliko ribara uopće operira u Piranskom zaljevu?

Samo na području Novigrada, Umaga i Savudrije ima 146 ovlaštenika ribolovne povlastice i 205 brodova, doznaje tportal u Ministarstvu poljoprivrede. U samoj Savudriji, preciziraju u Udruženju obrtnika Bujštine, prijavljeno je oko 30 ribara. Daniele Kolec, predsjednik Udruge Mare Croaticum, kaže da na tom području od ribarstva živi stotinjak obitelji te da bi novčana šteta zbog arbitražne presude o razgraničenju po ribaru mogla iznositi od 20 do 30 tisuća eura godišnje. 

Prema dostupnim podacima slovenskog Statističkog zavoda, u cijeloj susjednoj državi 2015. godine registrirane su 124 osobe aktivne u morskom gospodarskom ribolovu, uključujući 96 profesionalnih ribara i školjkaša. Iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane poručuju za tportal da je kod njih registrirano 171 ribarsko plovilo, od čega 65 u Piranu.

Hrvatski ribar Danilo Latin objašnjava za tportal da između hrvatskih i slovenskih ribara zapravo nema napetosti, pa ni u vrijeme sezona lova na švoje. Ta riba uglavnom se lovi izvan same Savudrijske vale, između Hrvatske i Italije, 'gdje se Slovenija pokušava ugurati u obliku klina', što za sobom povlači jedan drugi problem.

'Noćas smo kolega i ja kočarili. I što se događa? Dok izlazimo iz savudrijske luke, slovenski policijski gliser napušta akvatorij ispred Pirana, stiže do nas i preko megafona nas upozorava da se nalazimo u slovenskim teritorijalnim vodama i da ih napustimo u što kraćem roku. Najviše incidenata ima u dijelu između Hrvatske i Italije. Nekad su manje, a nekad više agresivni. Recimo, ovog tjedna je slovenski policajac zbrajao upozorenja mom kolegi, stavljajući na njega psihološki pritisak da mu raste broj prekršaja', kaže Latin, definirajući situaciju kao psihološki rat između slovenske policije i hrvatskih ribara. 

  • +14
Ribarnica / Ilustrativna galerija Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

'Nema sukoba između ribara, ali...'

Napominje da je Savudrija najznačajnija hrvatska luka za izlov morskog lista. Sezona traje od listopada do siječnja, a vrhunac je u prvom tjednu prosinca. U prosjeku 30-ak hrvatskih plovila, s ukupno oko 90 ribara, dnevno operira Savudrijskom valom i u neposrednoj blizini, a istovremeno je u lovu i četiri do pet slovenskih plovila. 

'U većini slučajeva između hrvatskih i slovenskih ribara nema incidenata, ali hrvatski ribari osjećaju se ugroženo jer su izloženi represiji. I u prošlosti se događalo da su hrvatske ribare bez zakonske osnove prijavljivali Prekršajnom sudu u Piranu te su im izrečene novčane kazne. A koliko prljavo igraju, pokazuje i to da komunikacija između suda i ribara nije išla preko Ministarstva vanjskih poslova, nego direktno na kućnu adresu', ističe Latin.  

Hrvatskim ribarima prihvatljivo je isključivo razgraničenje po crti sredine Savudrijske vale te optužuju slovensku policiju da prema njima djeluje sve intenzivnije i da je svakim danom sve više incidenata. 'Bojimo se da ne izgubimo živce zbog pritiska. Pokušavamo to izbjeći, ali ne možemo garantirati da ćemo uspjeti biti toliko tolerantni', izjavio je Latin neposredno uoči sastanka s Plenkovićem.

Slovenci najavili 'piknik na moru'

U razgovoru za tportal upozorava da se, uz moguće povećanje napetosti u predstojećoj sezoni lova na list, s druge strane granice sprema i provokacija u obliku najavljenog 'piknika na moru' slovenskih državljana pred savudrijskom lukom 2. rujna.

'Kao što je Joško Joras bio provokator na kopnu, tako će to biti i ova kočarica na moru', upozorava Latin.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Hrvatski ribari preduhitrili su Slovence, organizirajući u nedjelju poslijepodne svoj piknik na moru u Savudrijskoj vali. Osokoljeni podrškom premijera Andreja Plenkovića i uz pratnju plovila hrvatske policije, piknikom su željeli pokazati da ne odustaju od crte razgraničenja po sredini zaljeva.

Slovenskim policajcima, koji su ih preko megafona upozoravali da se udalje jer se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama, uzalud su nudili dagnje.

Milan Balažic, bivši slovenski diplomat, poziva pak na 'građansku ekskurziju po novim slovenskim granicama Piranskim zaljevom' u subotu, 2. rujna, kako bi testirao provedbu arbitražne presude. Najavljeno je isplovljavanje iz Portoroža u 9.30 sati, kao i jelovnik za sudionike piknika. Nudi se škarpina ili svinjeći/pileći odrezak, krumpir, svježe povrće, salata, pola litre bijelog vina ili soka, te litra mineralne vode.

Cerar gubi strpljenje, a još nema datuma susreta s Plenkovićem 

U vrućoj političkoj situaciji nastaloj zbog razgraničenja u Piranskom zaljevu cijenit će se hladne glave, a razvoj događaja ovisit će i o ishodu uzvratnog sastanka premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara. Podsjetimo, Cerar je u petak izjavio da gubi strpljenje i da će taj sastanak možda biti zadnja prilika da Zagreb prihvati zajedničku implementaciju presude o granici.

Datum tog susreta još nije određen, a premijer Plenković u međuvremenu se pokušao dodvoriti hrvatskim ribarima, poručujući im da se na moru mogu ponašati kao i do sada jer arbitražna presuda o hrvatsko-slovenskoj granici za Hrvatsku nije obvezujuća. Time je, ujedno, iznervirao slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca te je on upozorio da Plenković 'poziva na incidente'. 

Euronews o razgraničenju u Piranskom zaljevu Autor: youtube

'Mislim da Zagrebu treba jasno poručiti da se tu radi o kršenju slovenske suverenosti, a to treba prenijeti i Bruxellesu', kazao je Erjavec.

O cijeloj situaciji slovenski ministar vanjskih poslova razgovarat će s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, kojeg će ugostiti na Bledskom strateškom forumu 4. i 5. rujna. Timmermans je, podsjetimo, neposredno nakon arbitražne presude izrazio očekivanje da će i Slovenija i Hrvatska poštovati tu presudu, no premijer Plenković poklopio je 'kolegu iz Komisije' rekavši da bi bilo dobro da EK ostane 'u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakvih nadležnosti za arbitražni proces i za granična pitanja'.