GRANIČNI SPOR

Erjavec: Plenkovićeva izjava savudrijskim ribarima je nepotrebna

24.08.2017 u 17:01

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u četvrtak je oštro kritizirao poruke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića savudrijskim ribarima koji im je rekao da arbitražna presuda o hrvatsko-slovenskoj granici za Hrvatsku nije obvezujuća te da se na moru u obavljanju svoje djelatnosti mogu ponašati kao i do sada.

"Ta izjava hrvatskog premijera ribarima je bila neopotrebna, ona ne doprinosi stvaranju ozračja koje je potrebno za implementaciju arbitražne presude", kazao je Karl Erjavec novinarima u Ljubljani. "Arbitražna odluka je definirala granicu i tu vrijedi međunarodno pravo", kazao je Erjavec, te dodao da ga čudi što hrvatski premijer, kako je rekao, tom izjavom "poziva na incidente".

"Mislim da Zagrebu  treba jasno poručiti, da se tu radi o kršenju slovenske suverenosti, a to treba prenijeti i  Bruxellesu", dodao je. Šef slovenske dplomacije o tome misli razgovarati s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom koji će u Sloveniju doći kao gost na  konferenciju Bledski strateški forumu koji se održava 4. i 5. rujna.

Prilikom susreta sa savudrijskim ribarima u srijedu, premijer Plenković je kazao da se Hrvatska ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti ju prihvaća jer je Slovenija kompromitirala rad suda, te da je to jasna i čvrsta pozicija vlade. Istodobno, naglasio je otvorenost Hrvatske za dijalog sa Slovenijom jer je riječ o susjednoj i prijateljskoj zemlji.

Što se tiče za rujan planiranog susreta slovenskog premijera Mire Cerara i Plenkovića u Zagrebu, kad se očekuje da će oni nastaviti dijalog započet u srpnju u Ljubljani, Erjavec je kazao da se nada kako će se to dogoditi što prije jer šestomjesečni rok za provedbu arbitražne presude već teče.

"Očekujem da će naš premijer na tom sastanku čvršće zastupati stajališta u vezi s implementacijom i poštovanjem arbitražne presude. Očekujem da će  s hrvatskom stranom dogovoriti da ona prestane s jednostranim aktima koji znače kršenje suverenosti Slovenije", kazao je slovenski ministar. Erjavec je javno već iznosio rezerve o smislu odlaska Cerara na planirani sastanak osim ako glavna tema ne bude provedba arbitražne presude koju Ljubljana smatra obvezujućom dok je Zagreb ne priznaje niti je misli provesti.